Göran Hägglund till privat vårdbolag

Göran Hägglund.
Göran Hägglund.

Även förre socialministern Göran Hägglund (KD) går nu till Investorägda vårdkoncernen Aleris. Vid årsskiftet började förra sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm Filippa Reinfeldt (M) arbeta för samma företag, vilket väckte stark kritik.

– Jag har svårt att se skäl för en sådan kritik. Det är nästan ett år sedan jag var minister och det är inga statshemligheter jag bär med mig, säger Göran Hägglund till TT.

Aleris är ett att av Skandinaviens ledande privata vård- och omsorgsföretag med cirka 9 000 anställda i 350 verksamheter i Sverige, Norge och Danmark och omsätter cirka 7 miljarder kronor. Göran Hägglund tror att han kan bidra med sina kunskaper och erfarenheter från tiden som socialminister.

– Jag vill gärna fortsätta att jobba med sjukvårds- och äldreomsorgsfrågor, säger Hägglund, som nu tar plats i Aleris styrelse.

”Nästan gått ett år”

För några år sedan föreslog en utredning att det införs karantänsregler för politiker och höga tjänstemän som går till det privata näringslivet. Risken finns annars att de bidrar med kontaktnät och kunskap som snedvrider konkurrensen. Men Hägglund ser inga sådana risker nu.

– De föreslog ett års karantän och nu har det nästan gått ett år. Sedan har vi en ny politisk ledning, det är andra kvastar som sopar nu. Det vore en väldig skillnad om en person byter jobb men har kvar sitt nätverk i ledande position, säger han.

TT

Publisert: