Margot Wallström i akutmöten – om Trumps attackhot

avAnette Holmqvist

Donald Trumps hot mot Ryssland om en amerikansk attack i Syrien tas på största allvar – av Sveriges regering.

Enligt Aftonbladets källor har det spända läget utlöst febril aktivitet på UD, där Margot Wallström sitter instängd i akuta möten.

Statsminister Stefan Löfven hålls informerad om läget.

Den eskalerande situationen mellan USA och Ryssland har utlöst febril aktivitet på det svenska utrikesdepartementet, uppger källor för Aftonbladet.

Sverige har en plats i FN:s säkerhetsråd i år och deltog därför i gårdagens möte där den misstänkta kemvapenattacken i Syrien hade största prioritet. Totalt beräknas 500 personer i Douma ha symptom på förgiftning efter attacken.

Trump hotar med attack

USA och Ryssland står mycket långt ifrån varandra och stämningen på säkerhetsrådet i går uppges ha varit mycket frostig.

USA:s linje har varit att attacken måste utredas, för att ansvariga framöver ska kunna ställas till svars, och det är en inställning som Sverige har delat. Ryssland, däremot, förordade en annan modell för utredning och har dessutom starkt motsatt sig det amerikanska förslaget, vilket blockerat frågan.

Att Donald Trump, ovanpå den redan spända situationen, nu på Twitter hotar Ryssland med en attack tas på största allvar inom regeringen.

Presidenten skriver:

”Ryssland lovar att skjuta ner alla robotar som skjuts mot Syrien. Gör er redo, Ryssland, för de kommer att komma, grymma, nya och 'smarta'”.

Trump menar också att USA:s relation med Ryssland nu är den sämsta någonsin, Kalla kriget inkluderat.

Wallström och Söder i akutmöten

En attack från amerikanskt eller franskt håll anses i dag sannolik. Och oron för vad den upptrappade retoriken och Trumps hot kan innebära, tillsammans med hur utvecklingen i konflikten i Syrien kan eskalera, tar nu mycket tid i anspråk inom den svenska regeringen.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare är både utrikesminister Margot Wallström (S) och kabinettssekreterare Annika Söder instängda i möten direkt utlösta av Trumps hot. De båda samtalar med en rad aktörer inom FN-systemet men också med olika allierade inom EU.

Även statsminister Stefan Löfven hålls informerad om vad som sker, uppger Aftonbladets källor.


Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM