Kent Ekeroth anklagas för krogmisshandel

Åklagaren: Då brister det för Ekeroth

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Kent Ekeroth var märkbart berusad och gick enligt vittnen till attack mot en person i krogkön.

– Jag ser hur Kent träder fram, han söker upp situationen, står där någon sekund innan han utdelar ett slag, säger en ordningsvakt på krogen.

Själv hävdar SD-riksdagsmannen att han agerade i nödvärn - men inget vittne säger sig ha sett att han angreps.

Rättegången mot Kent Ekeroth hölls i Stockholms tingsrätt under onsdagen – nästan sju månader efter krogkvällen på Stureplan då riksdagsledamoten anmäldes för misshandel.

Kent Ekeroth hade varit på flera krogar under kvällen när han runt 02.30-tiden på morgonen tillsammans med en vän ville in på klubben Solidaritet. Enligt flera vittnen var han kraftigt berusad och nekades inträde. Vad som hände sedan finns det två versioner av.

Kent Ekeroth hävdar att han blev verbalt attackerad och fysiskt angripen med en örfil. För att värja sig ”viftade” han bort angriparen genom att utdela en örfil.

Målsägande, en 21-årig man, som var i sällskap med två vänner, hävdar att Ekeroth slog honom i ansiktet efter att han sagt ”hade du kul med järnrören” till SD-ledamoten.

För berusad för att komma in

Sex vittnen hade kallats till rättegången:

* Två vänner till 21-åringen, som båda berättade att Kent Ekeroth slog deras kompis i ansiktet.

* Kent Ekeroths livvakt, som hörde ett slag men som inte såg vem som utdelade det.

* En polis som kom till platsen efter händelsen som vittnade om att Ekeroth då sa att han blivit angripen.

* En entrévakt som tidigare vittnat om att han såg Ekeroth slå men som nu hävdade att han inte kommer ihåg något.

* En ordningsvakt som säger att han såg hur Ekeroth slog en person i kön.

Ordningsvakten vittnade om att Ekeroth var för berusad för att komma in på krogen och att det gjorde SD-ledamoten upprörd.

– Jag har en ganska klar bild av Kent därifrån jag står...Någon form av ordväxling uppstår. Då ser jag hur Kent träder fram, han söker upp situationen, står där någon sekund innan han utdelar ett slag.

”Jag blev chockad och ledsen”

21-åringen berättade att han sett Ekeroth stå och diskutera med vakterna vid entrén. När riksdagsledamoten vandrade bort från stället fällde han kommentaren om järnrörsskandalen. Kent Ekeroth gick då fram till honom på ett hotfullt sätt, tog tag i honom med ena handen och slog med andra.

– Det gjorde ont, jag blev rädd och chockad och ledsen, sa han till rätten.

Kent Ekeroth berättade för rätten att han agerade i nödvärn efter att ha blivit angripen och dödshotad.

– Jag blir rädd, för att värja mig och skapa avstånd så viftar jag till med min högra hand, i samma rörelse vänder jag mig om och flyr från platsen, sa han.

Ingen utom Ekeroth uppfattar att han blivit angripen

Både Ekeroth och 21-åringen fick flera frågor om hur mycket de druckit under kvällen. Ekeroth hävdade att han inte var full - men den första polisen som anlände platsen säger att han var märkbart berusad. 21-åringen hävdade att han druckit två glas vin och en öl men att han inte var berusad.

Av de vittnen som var på plats i rättegången var det däremot ingen som såg någon som slog Ekeroth. Åklagare Lena Kastlund anser att det talar emot Ekeroths berättelse. I slutpläderingen sa hon att Ekeroth blivit förbannad när han nekats inträde till krogen:

– Det brister för honom (Ekeroth) när han får glåporden om järnrören.

Hon fortsatte:

– Min uppfattning i det här målet är att ingen utom Kent Ekeroth själv uppfattat att han blivit angripen. Ingen annan har hört mer än ett slag och han har inte några skador. Jag anser att det inte förlegat någon nödvärnssituation, sa hon i slutpläderingen.

Försvarar örfil mot örfil

Kent Ekeroths försvarare, Johan Eriksson, tryckte i sin slutplädering på att Ekeroth kan ha agerat i så kallad putativ (inbillad) nödvärn. Han sa också att det inte är uteslutet att en annan i kön slagit honom.

– Vad han gör är att han försvarar sig med en örfil mot en örfil. 

Efter rättegången sa Johan Eriksson att det fanns fler vittnen på plats som kan ha sett händelsen men att de inte blivit kallade till rätten.

– Jag tycker det är uppenbart att han fått något i ansiktet, det går inte att utesluta att någon annan i kön slår honom och han tror att det är målsägaren som gör det. Det är ett alternativ som domstolen måste laborera med, säger han.

Domen mot Ekeroth meddelas den 28 juni.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Hovrätten friar Ekeroth efter bråket i krogkön

ÄMNEN I ARTIKELN

Kent Ekeroth anklagas för krogmisshandel

Brott

Kent Ekeroth