Ulf Kristersson vald till ny partiledare för Moderaterna

avOlof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ulf Kristersson är vald till ny partiledare för Moderaterna.

I sitt tal manade han Alliansen till enighet och sa att tonen mellan partierna måste förbättras.

– Det har funnits tecken att det inte varit förtroendefulla samtal mellan partierna ibland. Man pratar ibland om varandra i stället för med varandra. Det är dåligt, det tänker jag inte bidra till, säger han.

1 av 11 | Foto: URBAN ANDERSSON
Ulf Kristersson, ny partiledare för Moderaterna.

I dag valdes Ulf Kristersson till ny partiledare för Moderaterna på partiets extrastämma i Stockholm. Efter att avgående Anna Kinberg Batra hållit sitt tal var det dags för val av hennes efterträdare. En enig valberedning hade förslagit Ulf Kristersson, som de senaste åren varit ny ekonomisk talesperson.

Efter att Kristersson valts höll han sitt första stora linjetal för partikamraterna. Han poängterade att M, som haft en svår tid efter valet 2014, nu behöver tro på framtiden.

– Vårt utgångsläge är svårt, våra bekymmer kommer inte lösas över en natt, vi måste nu bygga långsiktigt förtroende för oss i svensk politik, säger han.

Kristersson sa att han står för en ”värderingsburen pragmatism” vilket han försökte konkretisera i sex punkter. Det handlar om att den grova gängkriminaliteten måste bekämpas, att Alliansen och Socialdemokraterna borde göra upp om en långsiktig migrationspolitik, att det måste löna sig mer att arbeta, att välfärdens ”kärna” måste värnas, att det måste bli lättare med klassresor i Sverige samt att företag och företagare måste försvars.

Kritisk mot flera M-beslut

Han slog också fast att två stora strategiska vägval som Moderaterna gjort – Decemberöverenskommelsen och migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet, varit fel.

Den nya M-ledaren ser Alliansen som det självklara regeringsalternativet och han manade partierna, som sett mer splittrade ut än på länge, att nu enas ordentligt inför valet. Han slog fast att ”Alliansens gemensamma framtidsfrågor bara kan lösas i förtroendefulla samtal inom Alliansen”.

Den senaste tiden har samtalen bland de borgerliga partierna skett i en helt annan ton. På en presskonferens efter talet utvecklade Kristersson sin syn på Alliansen och han manade till enighet.

– Det har funnits tecken att det inte varit förtroendefulla samtal ibland. Man pratar ibland om varandra i stället för med varandra. Det är dåligt, det tänker jag inte bidra till.

”Jag är så trygg i Alliansen”

Han slog fast att de fyra partierna inte får ”låta de små skillnaderna dölja den stora gemenskapen.

– Jag så trygg i att Alliansen har en grundläggande värderingsgemenskap, både av de åtta åren som vi regerade tillsammans men även en längre historia än så. Vi tycker i så många avseenden likadant att vi har alla chanser att lyckas formera oss till nästa val.

Vad blir den viktigaste uppgiften för dig som partiledare för M?

– Att gjuta gemensamt mod i Moderaterna. Vi står ett inför ett val och har jättemycket jobb att göra. Det finns väldigt många människor som är väldigt hungriga på den uppgiften.

Byter ni politik nu när du tar över?

– Nej, vi byter inte politik med partiledare. Men vi byter säkert lite temperament, sätt att uttrycka och hur man prioriterar. Jag ska försöka ta med mina erfarenheter från både nationell och lokal praktisk politik in i Moderaternas arbete.

I januari öppnade Anna Kinberg Batra för samtal med Sverigedemokraterna i riksdagen. Gäller det under din ledning med?

– Det viktiga beskedet då var att vi måste driva oppositionspolitik hela vägen in i kaklet. En gemensam Alliansbudget skulle kunna presenteras och då ska vi stå för det. Jag har aldrig öppnat någon dörr för SD. Det är inte med dem jag vill att vi ska samtala, samarbeta eller regera. Det är med Alliansen.

Publicerad: