S-toppen fick information om lagbrottet: Jag var naiv

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

S-toppen Elvy Söderström – tidigare medlem av det mäktiga VU – utsågs av regeringen att sitta i Transportstyrelsens styrelse 2015.

I oktober det året fick hon information om ”avsteget” från lagstiftningen – men reagerade inte på lagbrottet.

– Jag var naiv. Det låter inte klokt i efterhand, säger Elvy Söderström.

1 av 2 | Foto: Pontus Orre
I går höll Stefan Löfven en presskonferens med anledning av it-skandalen inom Transportstyrelsen.
Elvy Söderström
Foto: Pressbild
Elvy Söderström

Elvy Söderström satt fram till april i år i Socialdemokraternas verkställande utskott, VU. Det brukar benämnas som partiets maktcentrum och där var Elvy Söderström ledamot under 20 år. När Stefan Löfven valdes till partiledare satt hon som ordförande.

Under 2015 utsågs hon också av Stefan Löfvens regering till ledamot i Transportstyrelsens styrelse och fick i oktober 2015 information om det ”avsteg” mot lagstiftningen som organisationen planerade göra.

Nu berättar hon för Aftonbladet om hur styrelsen resonerade när outsourcingen skulle genomföras.

– Mitt första sammanträde var i oktober 2015. I handlingarna till det sammanträdet fanns det minnesanteckning från tidigare sammanträde där det framgick att internrevisorn informerade kort om att det var avsteg som gjorts.

Hur reagerade du då?

– Jag var naiv. Jag reagerade inte så som man skulle ha gjort och ingen annan gjorde det heller. Däremot minns jag att det fanns en oro att man inte skulle klara av tidsplanen, för att man var orolig för att inte kunna klara hanteringen av körkort med mera.

Insåg inte lagbrottet

Elvy Söderström säger att hon inte insåg att det var ett lagbrott det handlade om.

– Nej, då skulle jag ha reagerat och pratat med andra i styrelsen om hur man upplevde det. Det var nog svårt att ta in. Det låter inte klokt att man inte reagerade starkare.

Den nyligen avsatte styrelseordföranden Rolf Annerberg har i Säpo-förhör uppgett att regeringen pressade på om upphandlingen. ”Regeringen ville inte ha reformstopp och omvärlden ville inte ha en massa krångel”, står det i förundersökningsprotokollet.

Elvy Söderström vill inte kommentera den uppgiften.

– Det Rolf säger har jag inga kommentarer till. Jag har inte haft den kontakten.

– Det jag själv funderade kring var det olämpliga att upphandla och outsourca den här typen av uppgifter. Det skulle vara intressant att veta när beslutet togs och av vem. Och vilka riskanalyser gjordes innan? Det har jag inte svar på.

”Kändes inte bra”

Under 2016 inledde Säpo en granskning av förfarandet kring outsourcingen. Elvy Söderström berättar att det ulöste en del oro inom styrelsen, även om hon själv välkomnade tillsynen.

– Man tyckte ju inte det kändes bra, det är ju helt klart.

I ljuset av det som framkommit om de röjda uppgifterna de senaste veckorna är S-veteranen självkritisk.

– Det går alltid bra att vara efterklok. Jag har varit kommunpolitiker i många år, varje år har vi haft debatter om vad som ska läggas ut eller upphandlas. När jag har tagit del av saker och ting nu efteråt, då blir jag förvånad. Jag tycker att det är så pass erfaret folk och kloka människor över allt.

Publicerad:

LÄS VIDARE