Beatrice Ask fortsätter ta ut pensionen: Inte särskilt märkligt

Foto: Lotte Fernvall
Beatrice Ask: Jag tycker inte att det är särskilt märkligt.

avJonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Ex-ministrarna Eskil Erlandsson och Beatrice Ask tar ut statsrådpension på 20 000 extra varje månad – trots att de tjänar kring miljonen.

Beatrice Ask tänker fortsätta ta ut pensionen.

– Jag följer de regler som finns. Jag tycker inte det är särskilt märkligt, säger hon.

Trots höga inkomster fortsätter flera före detta Alliansministrar att ta ut stora pensionsbelopp från staten.

Aftonbladet kunde under måndagen berätta att både Eskil Erlandsson och Beatrice Ask får 20 000 extra varje månad – trots att de uppgett att de ska tjäna nästan en miljon kronor var under året.

Men Beatrice Ask tänker fortsätta ta ut ersättningen.

– Ja, det är de regler som gäller. Det hänger ihop med uppdraget, det är inga konstigheter. Jag har det här efter 12 år som statsråd. Jag tänker fortsätta ta ut det.

Men du behöver ju inte pensionen egentligen, du har ju en väldigt bra lön?

– Absolut, jag har en jättebra lön. Men man kunde ju välja att inte göra någonting alls också. Jag skulle mycket hellre vara statsråd. Har man som jag suttit i tre regeringar, då har man den möjligheten. Jag tycker inte det är särskilt märkligt.

Förre miljöministern Andreas Carlgren tjänar 50 000 kr i månaden – men plockar trots det ut 30 000 extra varje månad i pension. Andreas Carlgren har tidigare sagt till tidningen ETC att han inte vill ha pensionen:

– Både muntligt och skriftligt har jag frågat om jag kan slippa pensionsutbetalningen, jag har ju heltidsinkomst från ett förvärvsarbete, men har fått beskedet att jag det är en rättighet jag inte kan avsäga mig, sa han till ETC 2014.

Enligt SPV stämmer det att när man väl har sökt pensionen kan man inte avsäga sig den. Dock upphör pensionsutbetalningarna om man slutar lämna in inkomstuppgift, uppger SPV för Aftonbladet.

Men Beatrice Ask menar att systemet är utarbetat med en tanke.

– Jag utnyttjar inte systemet, jag följer de regler som gäller. Jag tänker inte avstå från den pension som jag jobbat ihop eller den ersättning jag har rätt till, säger Beatrice Ask.

ARTIKELN HANDLAR OM