Förundersökning inledd mot Allra: Kan ge sex års fängelse

avIsabelle Nordström, Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Åklagare har valt att inleda en förundersökning har inletts mot fondbolaget Allra.

Brottsmisstanken rör grov trolöshet mot huvudman.

– Att en myndighet polisanmält oss för påstådd brottslighet är naturligtvis en smula chockartat, säger Alexander Ernstberger, vd på Allra.

Pensionsmyndigheten och revisionsbolaget Deloitte har polisanmält skandalfondbolaget Allra.

Nu väljer åklagaren att inleda förundersökning mot bolaget.

– Brottsmisstanken är grov trolöshet mot huvudman. Det naturliga är att ta in material, om det finns. Man får höra med anmälarna Deloitte och Pensionsmyndigheten och se vad det finns för material, säger Arne Fors, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Ingen delgiven misstanke

Det var i fredags som det kom fram att Allras revisionsbolag hoppade av med motiveringen att man misstänkte att styrelsen begått brott.

”Det har framkommit omständigheter som gör att det kan misstänkas att personer i koncernledningen och styrelserna, tillika huvudägare, missgynnat fondandelsägarna i Allras fonder genom dessa närståendetransaktioner”, skriver Deloitte i sin anmälan till Ekobrottsmyndigheten, EBM.

Ingen är delgiven misstanke om brott, enligt åklagaren. Huvudägarna Alexander Ernstberger, också vd, och David Persson Rothman är Allras huvudägare.

– Det finns inga som är uppsatta som utpekade personer, säger Arne Fors.

Allras vd: ”Chockartat”

Alexander Ernstberger, vd för Allra, kommenterar förundersökningen i ett mejl till Aftonbladet.

– Vi är naturligtvis överraskade av både polisanmälan och de misstankar som Pensionsmyndigheten fört fram. Att det som började som en kritik mot Allras relativt sett låga avkastning nu utmynnat i att en myndighet polisanmält oss för påstådd brottslighet är naturligtvis en smula chockartat, skriver han.

Han har ännu inte tagit del av själva polisanmälan eller blivit kontaktade av polisen. Därför vill han inte kommentera åklagaren beslut närmare.

– Men vi vill understryka att vi naturligtvis kommer att samarbeta fullt ut med myndigheten. I det sammanhanget vill vi också klargöra att vi är helt övertygade om att en kommande polisutredning kommer att fria både bolag och oss som enskilda personer, skriver Ernstberger.

Riskerar fängelse

Även tidigare justitieminister Thomas Bodström och styrelseproffset Ebba Lindsö, som nyligen lämnade posten som styrelseordförande i Allra, kan bli föremål för brottsutredningen.

Vilka personer i företaget är det som kan komma att ställas till ansvar för Allras affärer?

– Det beror på. Man har ett ansvar om man sitter i styrelsen naturligtvis, men det beror på hur aktiv man varit. De har ett ansvar att utföra kontroller av verksamheten, säger åklagaren.

Kan det drabba hela styrelsen – Ebba Lindsö satt ju tills helt nyligen som ordförande?

– Hon var ordförande i styrelsen, men det är för tidigt att säga någonting om vad olika personer i styrelsen har haft för kunskap, säger Fors.

Maxstraffet för trolöshet mot huvudman kan bli upp till sex års fängelse.

– Jag är förundersökningsledare för Falcon-ärendet också. Rent resursmässigt är det hårt för utredningsgruppen att även ta in Allra. Så det är egentligen en myndighetsfråga hur man ska resurssätta Allra-fallet, säger Arne Fors.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM