Dinamarca kräver svar från M om Balis twittrande

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Rossana Dinamarca kräver att Moderatledningen ger besked om Hanif Balis ton på sociala medier.

– Han bestämmer vad hatet ska riktas, sedan kommer resten av svansen att följa efter. Han har ett ansvar, säger hon.

Hanif Bali slår däremot ifrån sig kritiken - enligt honom är den en del av en politisk kampanj.

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
Hanif Bali (M).

Rossana Dinamarca (V) reagerar kraftigt på Hanif Balis (M) ton på Twitter. I en krönika på sajten ”Feministiskt perspektiv” anklagar hon Bali för att vara Moderaternas länk till SD.

– Är man folkvald i Sveriges högsta beslutande organ och dessutom ledamot i partistyrelsen för Sveriges andra största parti så tycker jag att man ska tänka lite på hur man uttrycker sig. Hanif Bali använder sig av alla sorters härskartekniker mot folk. Han drar sig inte för att säga att folk är sopor, idioter eller vad det nu kan vara, säger hon till Aftonbladet.

Dinamarca syftar bland annat på en tweet från Bali som fått Alexandra Pascalidou att offentligt gå ut och anklaga honom för mobbning och trakasserier. ”Att FOX News tar in Nils Bildt som ”Sverigeexpert” är ju lika dumt som att SVT skulle ta in Pascalidou som ”Greklandsexpert”. skrev Bali. Dinamarca tolkar det som att Bali drar paralleller mellan Bildt och Pascalidou.

– Men det är inte bara det här exemplet. Han har gjort uppmärksammade tweets länge, säger Dinamarca.

En del av Moderaternas kultur

Nu kräver hon att Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och partisekreteraren Tomas Tobé ger besked om hur de ser på hans sätt att uttrycka sig på Twitter.

– Som det är nu gör jag tolkningen att det här är en arbetsmetod som är accepterad, att det är en del av Moderaternas kultur. Är det det här som är att närma sig SD? Om det inte är det så måste det bli någon konsekvens för Hanif Bali.

Får man inte ha en vass stil på Twitter?

– Jo, men utan att ha en trollarmé som man slänger fram mot vissa personer. Det är det som är oacceptabelt. Han försöker friskriva sig från ansvaret samtidigt som han lever på det här.

Hanif Bali kallar Rossana Dinamarcas kritik för rena lögner, ett sätt att smutskasta honom och minska hans trovärdighet.

– Det här handlar i grund och botten om att jag är Sveriges största politiska twittrare. Jag är nominerad till årets digitala kommunikatör. Vänstern kan inte ta att de har förlorat formuleringsprivilegiet och privilegiet att vara störst och bäst och höras mest, säger Hanif Bali.

Hyckleri och dubbelmoral

Hennes bild är att du bör ta ansvar för dina följare. Tycker du att du har ett sådant ansvar?

– Det här är helt otroligt. Först kommer hon med en osanning, sedan ska jag låtsas som att den är sann, sedan ska jag besvara om jag har ansvar för osanningen. Jag kan inte göra det. Varje gång Rossana Dinamarca skriver om mig får jag också ta emot hat. Det betyder inte att hon inte ska få skriva om mig. Hat och hot drabbar alla, inte bara vänstern. Hela frågeställningen är felaktig.

Hanif Bali tillägger att det även finns en ”vänstersvans” som sprider hat på nätet.

– Hyckleriet och dubbelmoralen i den här frågan underminerar deras kritik, säger han.

Rossana Dinamarca anser dock att det är upp till var och en att ha en god ton på nätet. Att hävda att andra också sprider hat på nätet är att ta ner diskussionen på en sandlådenivå, anser hon.

– Det handlar om hur man själv agerar, att inte sänka sig till en grottmänniskonivå. Hanif Bali, som har många följare, kan sätta tonen för hur debatten ska vara. Istället piskar han upp en stämning till orimliga nivåer.

Aftonbladet har sökt Moderatledningen för en kommentar. Pressekreterare Niklas Gillström meddelar att de avböjer.

Publicerad: