Barnministern om kritiserade broschyren: Man blir mållös

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Barnminister Lena Hallengren (S) är mycket upprörd över tonen, tilltalet och känslan i den kritiserade informationsfoldern om att vara gift med ett barn.

– Det är olagligt och oacceptabelt och det ska inte råda någon tvekan om vilka lagar och regler som gäller i Sverige, säger hon.

Socialstyrelsens och Migrationsverkets informationsbroschyr ”Information till dig som är gift med ett barn” har väckt mycket starka reaktioner.

Även nya barnministern Lena Hallengren har läst den och reagerar kraftigt.

– Jag måste säga att jag saknar ord. Man blir mållös, säger hon.

Ministern Lena Hallengren (S).
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ministern Lena Hallengren (S).

”Får inte råda någon tvekan”

Vad är det du reagerar på framför allt?

– Det är oacceptabelt att man är gift med ett barn i Sverige. Det måste vara tydligt. Det får inte råda någon tvekan. Uppenbart så kommer detta att skapa vidare diskussion, och det är inte okej.

Tycker du att det är några speciella delar som är särskilt upprörande?

– Jag tycker det är tonen, tilltalet, känslan... min uppfattning är att det är olagligt och oacceptabelt och att det inte ska råda någon tvekan om vilka lagar och regler som gäller i Sverige.

Entydig information viktigt

Lena Hallengren framhåller att det naturligtvis är viktigt att förklara bakgrunden till svenska lagar och regler men att det måste ske på ett sådant sätt att det inte kan missförstås.

Bör informationsbroschyren dras in?

– Det är inte min uppgift att säga om man ska dra tillbaka den. Men det måste vara så att den information som vi lämnar om vad som gäller i Sverige är entydig och det kan inte lämnas utrymme för tolkning.

– Det som gäller rent lagmässigt och värderingsmässigt i Sverige måste tydligt framgå.

”Reaktionerna säger mycket”

Barnministern menar att den kritik som foldern från Socialstyrelsen och Migrationsverket väckt talar sitt eget tydliga språk.

– De reaktioner som har blivit säger också rätt mycket, det ska inte vara utrymme för tolkning. Det är min uppfattning, säger hon.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE