MP: Hundratals miljoner i klimatpengar försvinner i M-budgeten

Påverkar förhandlingarna i Katowice ”Skickar ut dålig signal”

KATOWICE. Budgetstriden i riksdagen får konsekvenser för Sveriges linje i klimatmötet i Katowice.

Eftersom M/KD-budgeten går igenom brinner hundratals miljoner kronor i klimatstöd till fattiga länder inne, enligt MP:s språkrör Isabella Lövin.

– Vi hade räknat med att annonsera 200 miljoner kronor till de fattigaste länderna. Det kan vi inte göra nu och det skickar en väldigt dålig signal, säger hon.

En viktig punkt på klimatmötet i polska Katowice är hur finansieringen av klimatstöd ska gå till. Tanken är att rika länder ska ersätta fattigare länder, som kommer drabbas hårdare av klimatförändringarna samtidigt som de har mindre resurser till att skydda sig.

Sverige har planerat att höja stödet till två centrala klimatfonder med 100 miljoner kronor vardera. Höjningen fanns med i övergångsregeringens budget men saknas i Moderaternas och Kristdemokraternas reservation.

Isabella Lövin, språkrör för Miljöparitet, menar att detta kommer få konsekvenser för möjligheterna att komma överens i den kniviga finansieringsfrågan i Katowice.

– Vi kommer inte kunna bidra till att skapa förtroende mellan fattiga och rika länder på samma sätt. Det är något Sverige brukar göra vid de här mötena. Och det kommer naturligtvis att noteras på plats, säger hon.

Negativ bild - motvilja att komma fram till något

Enligt Isabella Lövin sänder Sverige ut en dålig signal till de övriga länderna att vi nu inte bidrar med lika mycket pengar som det var tänkt.

– Det kan i värsta fall bli en väldigt negativ bild där USA lämnar Parisavtalet och fler och fler visar sig motvilliga att komma fram till något i klimatförhandlingarna, säger hon.

Moderaterna ställer sig däremot frågande till uppgifterna. Eftersom de i sin budget inte preciserar vilka fonder som ska höjas eller sänkas menar partiet att nivån blir kvar på den som övergångregeringen har angett.

– I dag biföll riksdagen ramarna för statsbudgeten för 2019. Givetvis ska de ekonomiska utfästelserna i de nivåer som regeringen tidigare föreslagit gälla för COP24-förhandlingarna. Det har vi meddelat regeringen, säger Hans Wallmark (M), ordförande i utrikesutskottet

Källa: Har informerat M-ledningen

Men enligt en regeringskälla stämmer inte Moderaternas version. Källan hävdar att regeringen har kontaktat Moderaterna och varnat för konsekvenserna på klimatområdet om M/KD-budgeten går igenom.

– Regeringskansliets tjänstemän har varit i utrikesutskottet och informerar om konsekvenserna av M/KDs budget. Regeringen har också kontaktat Moderaternas ledning direkt och vädjat om att lösa frågan då den är central på klimattoppmötet. Det har hittills varit resultatlöst, säger en regeringskällan.

Moderaterna lyfter också fram att partiet satsar omkring en miljard i klimatbistånd - något som Isabella Lövin inte tycker går att jämföra med pengarna som skulle ha gått till klimatfonderna.

– Man satsar inga nya pengar utan säger att man ska ta en miljard av det befintliga biståndet och göra det till klimatfinansiering. De fattiga längderna här är inte imponerade av den typen av lösning. Det är bistånd som ska gå till skolgång, hälsa och andra stöd, säger hon.

Publisert: