S presenterar vallöfte: Extra föräldraledighet

Socialdemokraterna riktar sitt stora vallöfte till landets föräldrar.

Partiet vill införa en veckas extra ledighet per år för varje förälder - som ska kunna användas när barnen är mellan 4 och 16 år.

– I dag är det alltför många föräldrar som känner att tiden inte räcker till, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Socialdemokraterna presenterade på tisdagen sitt valmanifest där fokus låg på trygghet till ett jobb, social trygghet, trygghet från brott och trygghet i en orolig omvärld.

Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson lanserade också en ny miljardsatsning på familjer.

”Många har det stressigt”

Förslaget kallas för en ”familjevecka”. Varje förälder som arbetar får fem lediga dagar var som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande. Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år.

– Många föräldrar har det stressigt och är pressade att få familjelivet att gå ihop, inte minst under sommarlovet när barnen är hemma från skolan och man kanske inte har några semesterdagar kvar och inte råd att ta tjänstledigt, säger Löfven.

– Nu vill vi underlätta för föräldrar som har barn att kunna kombinera arbetslivet med familjelivet.

Löftet från S handlar inte om ”valfläsk”, enligt statsministern. Istället är det en fråga om att ge barnen bättre möjligheter, framhåller han.

– Det är så otroligt viktigt att barn och föräldrar får tid med varandra. Om det är för många barn som upplever att deras föräldrar är stressade så är det ett problem för individen och hela vårt samhälle.

En klassfråga

Förslaget beräknas kosta 5,4 miljarder kronor och ska genomföras under nästa mandatperiod, 2018–2022, om S får fortsätta att regera.

Magdalena Andersson menade att satsningen skulle göra att Sverige tar ytterligare ett kliv till att vara ett land där det är möjligt att kombinera familjeliv med arbetsliv.

Hon framhöll att det är särskilt viktigt för människor med fasta scheman, till exempel undersköterskor, som inte kan flexa eller ta med sig barnen till jobbet.

– Det här är också en klassfråga och jag tror att det gör att fler kommer kunna känna mindre stress och press, vilket också kan minska sjukskrivningarna, säger Andersson.

Förslaget hyllades omgående av LO och Vänsterpartiet.

Inom Alliansen är man dock skeptiska till S-förslaget.

Moderaternas ekonomisk-politska talesperson Elisabeth Svantesson kallar reformen för ”sympatisk”, men menar att den kostar mycket pengar när annat behöver gå före.

– Politik handlar om att prioritera. Vi behöver komma till rätta med utvecklingen som har gått åt fel håll med den här regeringen. Det handlar om fler poliser, kortare köer till barn- och ungdomspsykiatrin. Det är viktiga prioriteringar som vi vill göra, säger hon.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor anser att S-förslaget är bristfälligt och kommer för sent. Hon menar att KD:s förslag på området är bättre, att föräldrar ska ha rätt att ta ut fem dagars tjänstledighet för föräldrar med barn i skolåldern att använda i samband med lov eller för att vara med i skolan.

– Om man inkluderar våra skattesänkningar riktade mot barnfamiljer så får man ut mer pengar med vårt förslag, säger Busch Thor.

”Det är moraliskt förkastligt”

Under pressträffen konstaterade Stefan Löfven att Sverige har mycket stora möjligheter framför sig och att det ekonomiska läget är ljust. Han varnade samtidigt för hot som klimatförändringar och otrygghet i samhället.

– Vi har nu en möjlighet att attackera otryggheten. Det är den centrala plikten nu i valet. Det är moraliskt förkastligt att använda den här styrkan att sänka skatten för de som har mest. Vi vill använda det till att bygga ut välfärdsstaten, säger Stefan Löfven.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

FÖLJ AFTONBLADETS DIREKTRAPPORT

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE