Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Regeringens satsning: Vill se fler artiklar om kvinnor på Wikipedia

Publicerad 2018-02-14

Det finns fyra gånger fler artiklar om män än kvinnor på Wikipedia.

Och det tänker regeringen ändra på – som ett led i Sveriges feministiska utrikespolitik.

– På internationella kvinnodagen ordnar UD och ett femtiotal ambassader skrivarstugor för att öka antalet artiklar om kvinnor, säger Margot Wallström, (S), utrikesminister.

Sverige tänker fortsätta föra en feministisk utrikespolitik, slog utrikesminister Margot Wallström fast i riksdagen på onsdagsförmiddagen.

När hon läste upp utrikesdeklarationen på tisdagsförmiddagen konstaterade hon att ”över hela världen är kvinnor förbisedda vad gäller resurser, representation och rättigheter”.

Utrikesminister Margot Wallström (S).

Skrivarstugor för fler kvinnoartiklar

Nästa slag för ökad jämställdhet kommer att utkämpas på internet, närmare sagt Wikipedia, enligt utrikesministern.

Regeringen vill se fler artiklar om kvinnor på den internetbaserade encyklopedin – där artiklar om män är fyra gånger fler än artiklar om kvinnor. 90 procent av innehållet är skapat av män.

– På internationella kvinnodagen ordnar UD och ett femtiotal ambassader skrivarstugor för att öka antalet artiklar om kvinnor, säger Margot Wallström.

#WikiGap i ett 50-tal länder

Utrikesdepartementet har tillsammans med Wikimedia tagit initiativ till eventet #WikiGap, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Projektet går av stapeln den 8 mars – på internationella kvinnodagen – och kommer att äga rum i ett 50-tal länder. Från Sverige till Indonesien, Egypten och Colombia.

I Stockholm ska Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, samarbeta med Wikimedia Sverige på kvinnor inom teknik och vetenskap.

Andra framgångar för politiken

Under talet lyfte ministern också fram andra framgångar för svensk feministisk politik:

– I Saudiarabien och Iran utbildar vi kvinnor så att de får större makt över sin ekonomi. I Rwanda har vi skapat samhällsdebatt om papparollen. Medlemmar i vårt kvinnliga medlingsnätverk arbetar med Syrien, Afghanistan, Colombia, Ukraina, säger hon.