Publicerad:
Uppdaterad:

Juholt hotas av åtal

Av: Erik Wiman, Johanna Hellsten, Josefin Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:

Juholt skakad av misstankarna om bedrägeri – nu kan åklagaren avgöra partiets framtid

1 av 3
JÄMTIN I KRISMÖTEN ”Det är väldigt allvarligt det som händer just nu”, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin. Här lämnar hon partiets högkvarter i Stockholm i går kväll.

Åklagaren kan avgöra det krisande partiets framtid.

S-ledaren Håkan Juholt är skakad av misstankarna om bedrägeri.

– Han är naturligtvis väldigt störd av det här, väldigt störd, säger advokaten Hans Strandberg.

Klockan halv tio i går kväll lämnade Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin partiets högkvarter på Sveavägen i centrala Stockholm.

Jämtin hade då suttit i flera krismöten under många timmar med partistyrelsen, verkställande utskottet och distrikten.

Mötena handlade om den förundersökning om bedrägeri som nu inletts mot parti­ledaren Håkan Juholt.

”Jag är chockad”

– Det är självklart så att vi har ett stort allvar på de här mötena. Det är väldigt allvarligt det som händer just nu. Det är en rättsprocess med vår partiordförande och han har sagt själv att han har gjort fel. Det är klart att vi känner ett stort allvar, men också en stor oro för att vi inte får ut vår politik, säger Jämtin.

Även partistyrelseledamoten Pia Nilsson tog i går bedrägeriutredningen på stort allvar.

– Jag är chockad och bedrövad – detta är oerhört beklagligt. Nu måste vi sätta oss och fundera över vidden av detta, säger hon till DN.

Allt började med Aftonbladets avslöjande i fredags om att Håkan Juholts felaktiga uppgifter gett honom minst 90 000 kronor för mycket i bostadsersättning, en siffra som sedan växt till 160 000 kronor. Det har resulterat i en förundersökning om bedrägeri.

I morse landade det samlade förundersökningsmaterialet på överåklagare Björn Ericsons skrivbord. Han kan bli den som avgör Juholts framtid som partiledare.

– Så klart försöker jag bedriva det här så fort och effektivt som möjligt, framför allt noggrant, säger Ericson.

Riskerar förhör

Han ska nu utreda om Juholt gjort sig skyldig till bedrägeri – om han med uppsåt fått riksdagen att betala hela hyran.

Så snart åklagaren är insatt i fallet fattar han beslut om fortsatta utredningsinsatser. Håkan Juholt, hans sambo och partikollegor riskerar att kallas till förhör.

– Under en förundersökning hör man de som man tror kan ha uppgifter att lämna och som är av intresse, säger Björn Ericson.

”Juholt illa berörd”

Hans Strandberg, Juholts juridiska ombud, blev överraskad av gårdagens besked om att en förundersökning redan har inletts.

Efter att ha talat med sin klient säger han till Aftonbladet:

– Han har sagt att visst, han har gjort fel, men han har inte haft någon avsikt att göra fel. Han har själv inte förstått det förrän mycket sent och då har han omedelbart tagit tag i det och försökt att rätta till.

Hur mår Håkan Juholt?

– Han är naturligtvis väldigt störd av det här, väldigt störd. Jag förstår ju på honom när vi har talats vid att det här har berört honom väldigt illa.

Inga avgångsplaner

Trots att pressen nu ökar på Juholt har han inga planer på att avgå eller ta en timeout, meddelade hans presschef Dan Svanell i går:

– Han kör på som vanligt.

Aftonbladets avslöjande har lett till ett stort missnöje både inom partiet och bland väljarna. Göran Greider, socialdemokratisk debattör och chefredaktör för Dala-Demokraten, anser att Håkan Juholt nu bör ta en timeout under tiden förundersökningen pågår.

Och att någon ”veteran” i partiet i stället bör sköta debatten tillsvidare.

– Det vore det bästa. Han kommer ändå inte kunna säga någonting. Ta partiledardebatten på onsdag till exempel. Alla kommer bara tänka på den här historien, och ingen kommer lyssna på vad han säger om budgetar eller något annat, så det är meningslöst helt enkelt, säger Greider.

Publicerad:
Publicerad: