Socialdemokraternas kris

Juholt: Jag stannar kvar

Av: 

Susanna Vidlund

Josefin Westin

SAMHÄLLE

S-ledaren vill fortsätta leda partiet.

Håkan Juholt får stöd och fortsatt förtroende av det verkställande utskottet.

– Jag har bestämt mig för att stå kvar och jag har fått stöd av det verkställande utskottet att göra det, säger Håkan Juholt.

Presskonferensen inleddes med det verkställande utskottet strax före 16-tiden i eftermiddag. Ett enigt VU ger Håkan Juholt fullt förtroende som S-ledare.

– Vi fattat ett beslut i dag. Vi stödjer honom, säger Carin Jämtin, partisekreterare.

Och Juholt har beslutat sig för att stanna på posten.

– Jag började morgonen med att presentera idéer, att jag har kraft, vilja, energi och en politisk övertygelse att resa runt i hela landet. Att lyssna och berätta och framför allt höra om vad människor tycker. Jag är beredd att göra det, säger han.

"Viktigt möte"

Klockan 9 i morse samlades det verkställande utskottet på Sveavägen 68 i centrala Stockholm för bland annat diskutera partikrisen. Samtliga anklagelser mot partiledaren togs upp under mötet.

– Vi är i en besvärlig situation. Många är ledsna och svikna, men i och med Juholt vill fortsätta så stöttar vi honom i hans arbete, säger Sven-Erik Österberg i VU.

Heléne Fritzon i VU säger:

– Väldigt viktigt möte och vi är medvetna om de starka reaktioner som finns ute i landet.

Ledamoten Mikael Damberg:

– Om vi inte trodde att han kunde återupprätta förtroende så skulle han inte fortsätta.

"Bara ett fel"

Själv anser Håkan Juholt att han endast har gjort ett fel.

– Vad jag vet så har jag gjort ett fel - den lägenhet jag trodde riksdagen täckte kostnaderna för. Jag har min bostad i Oskarshamn. Där bor min son. Där har jag planterat träd i min trädgård. Där är mitt hem. Jag trodde att riksdagen täckte kostnaderna för lägenheten i Stockholm, säger Håkan Juholt.

– Jag är ledsen och sorgsen för att jag gjort många människor besvikna. Därför har jag kanske förlorat förtroendet till socialdemokratins idéer och vår politik. Jag ber om ursäkt. Jag känner vrede och besvikelse.

Debatt avgjorde

Efter partiledardebatten tidigare i veckan bestämde sig Håkan Juholt för att stanna som partiordförande för Socialdemokraterna. Han var övertygad.

– Efter partiledardebatten kände jag att svenska folket behöver mer och inte mindre av socialdemokratin. Jag bestämde mig för att stå kvar. Nu har jag fått stöd av verkställande utskottet, säger Håkan Juholt.

Vad gällande anklagelserna mot honom så säger han:

– När krutröken har lagt sig kommer det visa sig vad som varit rätt och fel.

"Kan gjort fel igen"

S-ledaren utesluter inte att han gjort fel fler gånger.

– Finns uppgifter om att jag möjligen gjort fel två gånger till. Jag gör 200 resor per år. Det kan finnas två felaktiga resor. Det ena felet vet jag vad det kan bero på. Den andra ska jag ta reda på vad det beror på, säger Håkan Juholt.

Håkan Juholt avbröt sedan presskonferensen. Han var tvungen att åka.

– Jag måste tyvärr åka vidare, sa han.

Direkt efteråt stod det klart att åklagaren beslutat att lägga ned förundersökningen mot Juholt.

Intern kritik

Kritiken mot Håkan Juholt har växt internt under veckan som gått och allt fler av partiets profiler har uttalat kritik. Vissa har också krävt hans avgång innan mötet med VU, däribland Anna-Greta Leijon som är S-profil och tidigare minister.

– Jag tycker att han själv ska bestämma sig för att avgå så fort som möjligt, sa hon till SVT i morse.

Andra S-profiler som uttryckt liknande åsikter är Stig Malm, Mariam Osman Sherifay och Widar Andersson.

Göran Dahlström som anser att detta är den värsta krisen partiet har varit i.

– Han borde avgå, det är min personliga uppfattning, sa Dahlström redan i tisdags.

Här kan du följa Twitterflödet om Juholts kris:

Försvarstalet – ord för ord

”Det finns så många människor i vårt land som med rätta ställer stora förhoppningar till det socialdemokratiska partiet. Som ställer stora förhoppning till mig som ordförande för det socialdemokratiska partiet. Som så innerligt vill få till en annan politisk inriktning i Sverige än den som dennuvarande regeringen för.

Jag har gjort många av de människorna besvikna. Jag har gjort ett fel och i samma ögonblick som jag upptäckte och förstod att det var ett fel har jag försökt att rätta till det.

Jag är ledsen och jag är sorgsen för att jag gjort människor besvikna och att det finns finns människor som därmed kanske förlorat tilltron till det socialdemokratiska partiets idéer och vår politik för ett bättre Sverige.

Jag är ledsen för detta och jag ber alla dom om ursäkt som känner att jag svikit dom. Jag känner in i märgen den vrede och den besvikelse som många människor känner. Jag kan bara upprepa att jag gjort det jag trott har varit rätt. Jag har inte försökt undanhålla eller lura någon.

Ja, sen utskottet har nu under hela dagen diskuterat den här situationen. De har stöd för mig. Jag började på morgonen med att presentera en idé om att jag har kraft, energi och vilja. Och politisk övertygelse för att resa ut i landet runt om i hela Sverige, lyssna, berätta och framför allt höra vad många människor tycker.

Jag har sagt till er att jag är beredd att göra detta. De har frågat om jag har kraft till det. Det har varit en alldeles exceptionell vecka. Och när krutröken har lagt sig, dammet har lagt sig, så kommer det också visa sig vad som varit rätt och fel i det som rapporterats och som har skett den senaste tiden.

Men jag har sagt ja på den frågan. Jag har den kraften och jag har den energin. Jag visade också det i partiledardebatten. Det var efter den partiledardebatten som jag kände att Sverige faktiskt behöver mer av socialdemokratin inte mindre. Därför tänker jag stå kvar som ordförande och jag har i dag fått det stöd att kvarstå som ordförande för det socialdemokratiska partiet.”

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Socialdemokraternas kris

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna