Löfven lovar mer personal till välfärden

avAnette Holmqvist

Inledde S-konferens med löfte till partivänner

ÖREBRO. Stefan Löfven öppnade S-konferensen i Örebro med ett löfte till kommunpolitikerna i lokalen:

Regeringen ska i budgetsamtalen med MP och V prioritera fler anställda i välfärden.

– Vårt budskap till Sveriges välfärdsarbetare är, ni ska inte ha lägre lön utan fler kollegor, säger Löfven.

Foto: Urban Andersson
Statsminister Stefan Löfven Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro under lördagen.

Det är ett sargat parti som sammanstrålar för kommunkonferens i Örebro. Opinionssiffrorna ligger långt under valresultatet från 2014, statsminister Stefan Löfven har svårt att övertyga väljarna och partiet har i regeringsställning tvingats hantera den största flyktingkrisen i modern tid.

Mer personal

Dessutom döms det förslag till förändringar i asyllagen, som togs fram efter migrationsuppgörelsen med Alliansen, ut av en rad av regeringens remissinstanser. Utöver detta har den svenska regeringen hamnat i rejäl konflikt med Tyskland, som man tidigare haft ett nära samarbete om flyktingar med. Konflikten med den forne bundsförvanten bröt ut sedan Tyskland tog beslut om att inte ta emot asylsökande som registrerat sig i landet, vilket beräknas öka andelen asylsökande till Sverige igen.

I sitt tal framhöll Stefan Löfven återigen att EU måste hjälpas åt med att ta emot flyktingar. Han menade att regeringen står för en reglerad invandring.

Löfven slog samtidigt fast att Socialdemokraternas kamp för en utvecklad svensk modell handlar om att alla ska få vara med. Detta mot bakgrund av de olika förslag om jobb med lägre löner för nyanlända som lanserats den senaste tiden.

– I vårt Sverige ska det inte finnas någon första, andra eller tredjeklassens medborgare, säger Löfven.

Samtidigt lovade han att regeringen kommer att prioritera pengar till mer personal i välfärden i budgetsamtalen med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Sedan tidigare står klart att V driver ett krav om en mångmiljardsatsning till välfärden i samtalen.

– De statsbidrag vi skjutit till sedan regeringsskiftet till kommunerna, motsvarar en potentiell sysselsättningsökning på över 20 000 årsarbetskrafter, undersköterskor, lärare, socionomer, välfärdens stolta ryggrad, säger Löfven.

– Men det räcker inte. Vi kommer att fortsätta att prioritera att anställa fler i välfärden.

Partikamraterna i lokalen mottog beskedet med varma applåder.

Hur mycket pengar det kan handla om eller hur många fler anställda det ska bli ville dock inte Löfven avslöja. Detaljer återkommer i samband med presentationen av budgeten, var beskedet.

Röda tråden

Socialdemokraterna har de senaste veckorna helt fokuserat på "den svenska modellen". Löfven själv har slagit fast att han ska ta strid för den svenska modellen, som man anser är hotad av Allianspartiernas olika politiska förslag. Det arbetet ska löpa som en röd tråd över arbetet i partiets olika seminarier i Örebro, där man vill att deltagande politiker från kommuner och landsting ska dela med sig av sina erfarenheter och lösningar för att få igång integrationen av nyanlända.

Texten uppdateras...