Lagerbäck ska få fler barn att läsa

1 av 4 | Foto: Pontus Orre
Heimir Hallgrímsson och Lars Lagerbäck diskuterar under fotbolls-EM i somras.

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

Hans lärde det isländska landslaget att vinna fotbollsmatcher.

Nu ska Lars Lagerbäck hjälpa Sveriges regering att få fler barn att läsa.

– Om man på något sätt kan bidra till att folk vill läsa mer är det positivt, säger han.

Regeringen har lanserat flera initiativ för att öka läsandet bland barn och unga. Tidigare har man bland annat gjort om höstlovet till ett så kallat ”läslov”. Dessutom har man satt samman en läsdelegation som får som uppdrag att samla insatser som görs för att få fler unga att läsa inom skolan, kulturen, idrotten och föreningslivet.

Målet är att alla barn ska få lika möjligheter att få en bra läsförmåga.

Delegationen, som ska rapportera sitt arbete till regeringen 2018, leds av Katti Hoflin, stadsbibliotekarie i Stockholm. Bland ledamöterna finns även folk från olika delar av kultursektorn.

Oväntad ledamot

Ett namn sticker ut rejält - Lars Lagerbäck.

Fotbollstränaren, som firat stora framgångar med både det isländska och svenska landslaget, ska bidra med erfarenheter från idrottsrörelsen.

– Det är något som är lovvärt, om jag uttrycker mig så. Om man på något sätt kan bidra till att folk vill läsa mer är det positivt. Det kändes skoj att vara med på en sådan här grej. Jag får se vad det är för något och vad det blir för något, säger han.

Lagerbäck, som just nu agerar rådgivare åt Sveriges förbundskapten Janne Andersson, menar att idrotten har en viktig roll att spela för att väcka barn läslust.

– Det är klart att man kan försöka hitta vägar också i idrotten där barn får möjlighet att läsa. Det finns en hel del, framför allt på internet, som går att läsa som hänger ihop med idrotten.

Själv läste han bland annat Enid Blyton som barn.

– I dag är jag allätare. Tyvärr har jag blivit något av en periodare på grund av mitt jobb. Men jag läser det mesta, jag gillar mycket som är kopplat till historia, oavsett i fall det är fakta eller romaner.

Du lärde islänningarna hur man spelar fotboll. Nu ska du få barn att läsa mer. Vad blir skillnaden?

– Jag tror det blir en helt annan grej. Att lära människor att läsa är något helt annat, det görs ju i skolan och i hemmet framför allt.

Fridolin: ”Toppvärvning”

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är mycket nöjd över att ha med Lagerbäck i regeringens läsdelegation.

– Jag känner mig precis som Lagerbäck när han gjort en toppvärvning till laget, säger han.

Fridolin menar att regeringen nu tar krafttag på lång sikt för att öka ungas läsförståelse.

– Vi gör fler insatser, bemannar upp skolbiblioteken, inför läsa-skriva-räkna garanti i de tidiga åren, gör om höstlovet till ett läslov. Det här blir en grupp som följer det och som hela tiden kan peka på vad vi borde göra mer för att fler ska läsa.

Just idrottsrörelsen menar han är viktig.

– Det kan handla om att klubben tar med spelarna till biblioteket efter träningen att tränaren pratar om hur viktigt det är med läsning. Det kan vara det som gör att även ett barn som av olika skäl kanske inte har föräldrar som läser för en på kvällen får möjlighet att upptäcka läsningen.

ARTIKELN HANDLAR OM