Vänsterpartiet

V-kravet: Högre skatter eller bryt samarbetet med S

Av: 

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Vänsterpartiets Skånedistrikt kräver högre skatter inom flera områden, som återinförd förmögenhets- och fastighetsskatt.

Annars uppmanar man partiet att helt bryta budgetsamarbetet med S.

– Får man igenom för lite är det inte rimligt att fortsätta, säger Sara Svensson,  gruppledare för V i Region Skåne.

På torsdagen inleddes Vänsterpartiets kongress i Örebro.

Även om det är ett jämförelsevis harmoniskt parti som nu möts, så finns det en intern opposition mot budgetsamarbetet med regeringen.

Trots att Vänsterpartiet fick igenom ett flertal reformer i vårändringsbudgeten, som glasögonbidrag och gratis medicin till alla barn, stöd till kvinnojourer och höjt golv i  a-kassan, så pyr ett missnöje med att förändringarna är för små och för ytliga.

Kräver högre skatter

I ett flertal motioner ställs krav på att samarbetet med regeringen bryts, om inte Vänsterpartiet får igenom fler av sina krav.

– Jag tycker att den strategi vi haft om att göra skillnad är helt ok, förändringar som avgiftsfri mammografi är helt fantastisk. Men det är ingenting som omfördelar resurser i större omfattning. De bryter inte trenden med ökade klassklyftor, säger Sara Svensson,  regionråd för V i Skåne.

Hon är författare till en av motionerna som distriktet i Skåne ställt sig bakom. "Det är tydligt att det som kommer ut ur budgetförhandlingarna är allt för små framsteg i relation till att det faktiskt ska betyda att Sverige byter kurs", står det i motionen.

Sara Svensson vill se höjda skatter inom fett flertal områden.

– Det krävs att vi tittar på förmögenhetsskatten, till exempel. Jag tycker man ska titta på fastighetsskatten och avskaffa jobbskatteavdrag.

Om man inte får igenom det, ska man bryta samarbetet?

– Ja, jag tycker det är viktigt. Man kan inte sätta sig i en förhandling och säga från början att man kommer att gå med på det förhandlingen kommer fram till. Sverige behöver en tydlig opposition till vänster som visar var konflikterna går.

"Många fler miljarder"

Sara Svensson menar att det 10 välfärdsmiljarder som presenterades i vårändringsbudgeten är ett framsteg, men att hålen i landstingens budgetar är större än så.

– Man skulle behöva många, många fler miljarder i den generella välfärden. Tydlig omfördelning är viktigt. Får man igenom för lite är det inte rimligt att fortsätta göra budgetöverenskommelser.

Samtidigt kräver hon att delar av migrationsöverenskommelsen  skrotas och att det ska vara ett villkor för att sätta sig i budgetsamarbete.

– Förändringarna i rut-avdrag, som är en del av migrationsöverenskommelsen, har ju budgetpåverkan, så det tycker jag.

Partistyrelsen skriver i sitt svar på motionen att "kongressen inte nu  bör fatta beslut om att bryta budgetsamarbetet" men att det fortsatt ska vara "upp till partistyrelsen" att utifrån resultaten "ta ställning till om en budgetuppgörelse ska godkännas eller förkastas."

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet