V-ledaren: En gåva till Sverigedemokraterna

1 av 2

avOlof Svensson

SAMHÄLLE

Liberalerna öppnar för ett samarbete mellan Alliansen och Socialdemokraterna.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kallar utspelet för "en gåva till Sverigedemokraterna".

– Det finns något desperat över Liberalernas agerande, säger han.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt (V).

Regeringsbildningen efter nästa val har debatterats intensivt den senaste tiden. I går tog det hela en ny vändning när Liberalernas Jan Björklund öppnade upp för ett möjligt samarbete mellan Alliansen och Socialdemokraterna.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kallar utspelet desperat.

– Det är en dålig idé. Det gör det omöjligt att driva en politik som gör Sverige mer jämlikt och rättvist, säger han.

"Hela havet stormar i Alliansen"

Sjöstedt menar att liknande koalitioner har visat sig gynna partier som Sverigedemokrater. Han lyfter fram Österrike som ett exempel.

– Det här skulle vara en gåva till Sverigedemokraterna. När det finns en tydlig motsättning mellan höger och vänster, när vi pratar kollektivavtal och välfärd, då vantrivs Sverigedemokraterna, säger han.

Björklunds utspel visar också att det inte går att veta vad en röst på ett alliansparti 2018 innebär, säger Sjöstedt.

– Det verkar vara hela havet stormar i Alliansen. Ena dagen flörtar de med Sverigedemokraterna, andra dagen säger de så här. Det som oroar mig mest är att en röst på Alliansen kan vara en röst på Jimmie Åkesson.

Högerns motståndare

Jan Björklund var tydlig med att han inte såg Vänsterpartiet som en möjlig sammarbetspartner. Enligt L-ledaren är V och SD extremistpartier.

– Vi är högerns tydligaste motståndare. Det är klart att högerpartier inte tycker om vänsterpolitik. Vänsterpartiets mål är att bygga ett rättvisare samhälle, det kan man inte göra med borgerliga partier, säger Sjöstedt.

Kan V tänka sig att ingå i en koalition med andra partier för att hålla SD borta från inflytande?

– Vi kommer aldrig att hjälpa SD till makten, det kan man lita på till 100 procent. Vi kommer att göra allt för att de rödgröna partierna blir tydligt större än Alliansen. Vårt mål är att få en starkare vänster.

ARTIKELN HANDLAR OM