Hårda orden efter debatten

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

1 av 2

Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra rök ihop flera gånger i debatten i SVT:s Agenda.

När kamerorna slocknat fortsatte de hårda orden att hagla.

– Den som var naiv i kväll var Stefan Löfven, säger M-ledaren.

Det blev många tuffa drabbningar mellan partiledarna när de i nästan två timmar debatterade om bland annat integration, klimat och skolan. Den senaste tiden har nyhetsflödet dominerats av hur Sverige ska styras efter 2018, då varken höger- eller vänsterblocket ser ut att kunna få egen majoritet.

Även under söndagskvällens debatt väckte frågan heta känslor. Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att han inte tänker avgå på valnatten även om de rödgröna blir mindre än Alliansen. Han vill i stället vänta in den statsministeromröstning som följer.

– Om det finns ett oklart parlamentariskt läge kommer jag inte att avgå på valnatten, sa Löfven.

Anklagade Kinberg Batra för att vara naiv

Hans utmanare, Anna Kinberg Batra (M), kontrade direkt:

– Då kommer vi hjälpa dig med det.

Stefan Löfven anklagade även M-ledaren för att vara ”naiv” i sin inställning till Sverigedemokraterna.

Kinberg Batra har sagt att hon inte vill regera eller samarbeta med SD, men har inte uteslutit att försöka ta makten även om Alliansen blir mindre än de rödgröna.

Även efter debatten var statsministern hård i sin kritik då han menade att hans motståndare inte ger något besked.

– Det finns inte något svar från den kanten, kan man tänka sig att bli beroende av Sverigedemokraterna? Det finns inte någon verklighet där man, som de tror, kan sitta i en Alliansregering och sedan vara beroende av SD utan att SD ställer krav. Det är därför det är så viktigt att vi funderar på hur vi kan bryta blockpolitiken.

Tyckte du att du fick några nya besked i kväll?

– Nej.

Enligt Löfven är Kinberg Batra inte alls lika tydlig i sitt avståndstagande till SD som han själv.

– Från vårt håll är vi tydliga med att SD inte ska ha något inflytande i svensk politik, på grund av deras rötter och den politik de står för.

”Han svarade inte på några frågor”

Men Kinberg Batra slog tillbaka och menade att hennes allians arbetar hårt för att fälla Stefan Löfven som statsminister efter valet.

– Vi är fyra Allianspartier som har en plan för ett starkare Sverige, vi har ett bra samarbete och tänker ta Sveriges utmaningar på allvar. Vi står mot en regering som är väldigt nöjd men saknar både vilja och förmåga att ta sig an de utmaningar som finns, säger hon.

Hon slog också tillbaka när det gällde Löfvens attack om att hon är naiv.

– Den som var naiv i kväll var Stefan Löfven, särskilt när vi talade om den stora utmaningen om integrationen och den miljon i utanförskap som måste komma in i arbete. Det hade han ju inga förslag på och han svarade ju inte på några frågor.

ARTIKELN HANDLAR OM