Regeringen stänger dörren till förhandlingar med SD

Liberalernas Jan Björklund tycker att regeringen ska bjuda in även Sverigedemokraterna till blocköverskridande samtal.

Men förslaget får totalnobben – av Löfvens förlängda arm i riksdagen.

– Det finns inte på kartan. För vår del är det ett parti med nazistiska rötter och rasistiskt agerande, säger gruppledaren Tomas Eneroth (S).

I helgen slog Jan Björklund, partiledare (L), fast att han tycker att alla partier bör bjudas in till de blocköverskridande samtal som förs i riksdagen.

– Det är ju regeringen som bestämmer vem de bjuder in, men jag tycker i grunden att alla riksdagspartier ska bjudas in. Det betyder ju inte att man sedan gör upp med alla partier men det skapar en onödig martyrställning för SD, sa Björklund till Ekot.

Men Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth, som är statsminister Stefan Löfvens förlängda arm i riksdagen, sågar förslaget.

”Finns inte på kartan”

Han menar att det inte under några förutsättningar är aktuellt för regeringen att bjuda in SD till samtal.

– Det finns inte på kartan. För vår del är det ett parti med nazistiska rötter och rasistiskt agerande, så det är klart att det finns ett avgrundsdjup i värderingar mellan oss och SD, säger Eneroth.

Gruppledaren slår fast att han därför anser att det är särskilt angeläget att de demokratiska partierna i riksdagen lyckas hitta fungerande samarbeten och komma överens i avgörande frågor.

– Vi ser hellre att vi bryter blockpolitiken fortsatt framgångsrikt under mandatperioden.

Publisert: