Riksdagsledamot utesluten ur SD – sitter kvar som vilde

Riksdagsledamoten Olle Felten lämnar Sverigedemokraterna för det nybildade Alternativ för Sverige.

Knappt en timme innan han skulle meddela det skickade SD ut ett pressmeddelande om att Felten utesluts ur partiet.

Enligt SD har han haft samröre med högerextremister och rasister.

– De gör det i ren desperation för att vinna publicitet, säger Olle Felten.

Sverigedemokraterna har förlorat ännu ett namn i sin riksdagsgrupp. Det är ledamoten Olle Felten från Norrköping som under morgonen uteslutits ur partiet. Han själv anser att uteslutningen kom som en panikåtgärd från partiet efter att han valde att lämna SD för Alternativ för Sverige, som nyligen bildats av uteslutna sverigedemokrater.

– De kastade ut mig i panik för att vinna publicitet för att de förstod att jag var på väg att lämna, säger Felten.

I ett pressmeddelande skriver SD att skälet till uteslutningen är att Felten haft ”samröre med högerextremister och rasister”.

Själv säger Felten att han, i strid mot partiets stadgar, varken möjlighet att yttra eller överhuvudtaget kände till uteslutningsärendet.

– Det är litet typiskt för hur det här partiet fungerar, säger han.

Han har suttit i riksdagen sedan 2014 men han står inte på listan för att bli invald för nästa mandatperiod. Men han kommer att sitta kvar under resten av mandatperioden som politisk vilde.

SD-ledningen vill att han lämnar riksdagen

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson säger att han inte är förvånad över händelseförloppet.

– Felten har en lång tid av konfliktskapande agerande bakom sig på alla nivåer i partiet. Bland annat har han återkommande röstat emot Sverigedemokraternas politik i kommunfullmäktige i Norrköping. Han har haft väldigt svårt att hantera att han inte fått förnyat förtroende av vare sig det egna distriktet eller av valberedningen. Han har heller inte fått stöd för att stå med på det alternativförslag som presenterats inför valkonferensen.

– Jag är dock lite förvånad över att han går så långt som att ansluta sig till det rasistiska och högerextrema alternativet för sparkade.

Karlsson hoppas nu att Felten lämnar riksdagen och inte sitter kvar som vilde, vilket han kan välja att göra.

– Jag förutsätter att han tar sitt ansvar mot de väljare som givit honom sitt förtroende och betalat hans lön genom att lämna sin plats i riksdagen nu när han uteslutits ur partiet och inte längre företräder den politik som han valdes in för att företräda.

Femte ledamoten som försvinner

Men klockan 11.45 på torsdagen höll Felten en presskonferens i riksdagen- Där meddelande han att han går över till det nybildade partiet Alternativ för Sverige, som bildades av uteslutna sverigedemokrater. Det kunde de göra eftersom Felten bokat lokalen. Där framträdde han ensam, eftersom riksdagsförvaltningen förbjudit Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, att vara med på presskonferensen.

– Ingen i SD har hävdat att de inte är nöjda med min insats, säger Felten.

Han fortsätter:

– Partikulturen i SD bygger på makt och pengar och finns från lokal till central nivå.

När Aftonbladet undrar vilka tre sakfrågor hans nya parti är bättre på än SD svarar han bara skattepolitiken.

– Nu har vi inte hunnit resonera om politiken i någon större utsträckning. Jag vill inte ta upp något mer just nu.

Han blir den femte ledamoten som försvunnit ur SD:s riksdagsgrupp denna mandatperiod. Tidigare har Margareta Larsson, Pavel Gamov, Anna Hagwall och Hanna Wigh gått samma väg. De är alla kvar i riksdagen som politiska vildar.

I ledningen för Alternativ för Sverige sitter flera av de tidigare SDU-topparna som uteslöts ur partiet 2015.

Publisert:

LÄS VIDARE