PRO tvingas betala miljonbelopp efter falska medlemssiffror

avJonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter Aftonbladets granskning tvingas nu PRO betala tillbaka miljonbelopp i statsbidrag.

Detta sedan pensionärsorganisationen under lång tid uppgett felaktiga medlemssiffror.

”Dessa uppgifter har delvis varit felaktiga vilket har medfört att PRO har fått för stora bidrag under en följd av år”, skriver Socialstyrelsen i sitt beslut.

I höstas granskade Aftonbladet Pensionärernas Riksorganisation i en rad artiklar.

PRO får varje år flera miljoner kronor i statligt bidrag. Bidraget baseras på antalet medlemmar och är en viktig inkomstkälla för organisationen som brottas med en ansträngd ekonomi.

Uppblåst siffra

PRO hävdade under flera år att medlemsantalet ligger på omkring 400 000. Siffran återfanns på deras hemsida och i verksamhetsberättelser, och lyftes även fram av Stefan Löfven, vars parti har täta kopplingar till pensionärsorganisationen.

Men siffran 400 000 var ordentligt uppblåst och byggde på att organisationen räknar antal medlemskap i stället för antal fysiska medlemmar – samma person kunde därmed räknas in flera gånger.

När granskningen inleddes ändrade PRO plötsligt sitt sätt att redovisa medlemmar. Därefter gick kommunikationschefen in och städade på Wikipedia-sidan.

Socialstyrelsen inledde ett tillsynsärende och har nu fattat ett beslut: PRO tvingas betala tillbaka 1,6 miljoner kronor av statsbidraget.

”Felaktiga uppgifter”

”Socialstyrelsen har beviljat bidrag och gjort utbetalningar till PRO under den aktuella tidsperioden på grundval av uppgifter från organisationen. Dessa uppgifter har delvis varit felaktiga vilket har medfört att PRO har fått för stora bidrag under en följd av år”, skriver Socialstyrelsen i sitt beslut.

PRO:s förbundssekreterare Johanna Hållén säger i en kommentar på organisationens hemsida att man inte kommer att överklaga beslutet.

– Självklart ska vi göra rätt för oss och betala tillbaka mellanskillnaden, det har vi sagt från första början. Det känns skönt att ha fått detta grundligt utrett så att alla vet vad som gäller. Nu betalar vi tillbaka det belopp som Socialstyrelsen beräknat fram, säger Johanna Hållén.

Publicerad: