Spelet om regeringsmakten

Jonas Sjöstedt i möte med Stefan Löfven

Förhandlar om kritiserat dokument inför omröstning på fredag

Av: 

Olof Svensson

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Här går Jonas Sjöstedt till hemliga förhandlingar med Stefan Löfven. 

V-ledaren ville inte lämna några kommentarer – men meddelade att han kommer säga mer i morgon. 

Inom Socialdemokraterna var V-ilskan väntad och nu arbetar man enligt Aftonbladets källor febrilt för att lösa konflikten och säkra stöd till statsministeromröstningen på fredag.

Strax innan klockan 13 gick Jonas Sjöstedt från riksdagen till regeringslokalerna för att träffa Stefan Löfven, för ett möte som avslutades strax efter klockan 15.

På frågan vad Sjöstedt tänker kräva i förhandlingarna svarade han att han kommer att berätta mer i morgon. 

Sjöstedt gick till mötet i sällskap med riksdagsledamoten och förhandlaren Ali Esbati, som deltagit i förhandlingarna under V:s tidigare regeringssamarbete med S och MP, och sin pressekreterare Oscar Nelson. 

Högervridning

Under måndagen meddelade en sammanbiten Jonas Sjöstedt att V inte tänker släppa fram Stefan Löfven som statsminister, så som uppgörelsen mellan S, MP, C och L ser ut nu.

V-ledaren pekade ut tre områden där han har invändningar mot uppgörelsen:

– Den allmänna högervridningen i överenskommelsen, våra reformer och vi godtar inte att inte kunna samarbeta med S som tidigare i riksdagen, sa Sjöstedt. 

Med reformer syftade han på de överenskommelser V har gjort med S förra mandatperioden. Med samarbetet i riksdagen syftade han på paragrafen i uppgörelse som hindrar V den politiskt inflytande. 

– Förutsätter man våra mandat är det orimligt att vi ställs helt utan inflytande. Det är inte acceptabelt, sa Sjöstedt.

Väntad ilska

Enligt Aftonbladets källor inom både V och S är det C och L som har krävt att formuleringen om V ska finnas med i överenskommelsen. Inom S framhåller man att V:s negativa reaktion både var väntad och förståelig. Partierna känner varandra väl efter många år av kontakt och samarbete. 

Redan innan dagens hemliga förhandlingar har Stefan Löfven haft flera samtal med Sjöstedt. Direkt efter mötet med talmannen i går slog Löfven fast att S fortsatt kommer att kunna samarbeta med V, i frågor som inte regleras av uppgörelsen, och att det för honom är självklart att V också kan ingå i breda parlamentariska diskussioner. 

Internt signalerar Löfven dessutom att S självklart kommer att driva politiska frågor där partiet står nära V i kommande budgetförhandlingar, vilket också kan gynna V. Detta väntas han också framhålla till Sjöstedt.

Dokumentet nagelfars

Att Löfven dessutom har sagt att han är ”stolt” över det arbete som gjordes under förra mandatperioden, i samarbete med V och MP, ses också som en faktor som kan blidka V-opinionen.

Men enligt Aftonbladets källor nagelfars dessutom dokumentet som tagits fram i förhandlingarna med MP, C och L med tanke på V. Man försöker se om det finns delar som kan lyftas fram som bra politik för V i samtalen med Sjöstedt, eller om det finns något som kan skrivas om och som därefter skulle kunna gillas av såväl de fyra partierna bakom överenskommelsen som V.

Från S håll ser man det också som viktigt för att få med sig Jonas Sjöstedts parti att Stefan Löfven så tydligt klargjort att V inte kan jämställas med Sverigedemokraterna, vilket också MP-språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin slagit fast. Man menar dessutom att även Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) ser skillnaden mellan Vänsterpartiet och SD, även om de ogillar V:s politik.

Kräver ändrad skrivning

Samtidigt menar källor inom Vänsterpartiet att det finns ett starkt tryck från gräsrötterna på att skrivningarna i dokumentet måste förändras. Det handlar framför allt om sakpolitiska avsnitt. Det man särskilt vänder sig emot är delen om marknadshyror samt arbetsrätten. Det är punkter som man anser gynnar höginkomsttagare på bekostnad av låginkomsttagare. 

– För medlemmarna är det det politiska innehållet som är viktigt. Att ta bort det som kommer öka klyftorna mest, säger en V-källa.

Enligt källorna kommer förhandlingarna med Löfven att vara helt avgörande för om V kommer kunna släppa fram honom som statsminister på fredag.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Spelet om regeringsmakten

LÄS VIDARE

Lena Mellin: Löfven har varit riktigt klantig

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Jonas Sjöstedt

Stefan Löfven

Vänsterpartiet

Ali Esbati