Källa: L-ledamöter öppnar för myteri mot Björklund

avOlof Svensson

Det interna trycket på Jan Björklund ökar, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Flera i den liberala riksdagsgruppen säger nej till partiledarens linje – och är öppna för att göra myteri vid nästa statsministeromröstning.

– Det finns flera i gruppen som överväger att rösta emot partilinjen om det skulle krävas, säger en tung L-källa.

Liberalerna har den senaste tiden suttit i intensiva diskussioner om vilken väg partiet ska gå i regeringsfrågan.

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
Ulf Kristersson och Jan Björklund

Enligt uppgifter till Aftonbladet har splittringen inom partiet fördjupats något under julen. Jan Björklund vill fortfarande få till ett samarbete med Socialdemokraterna och har enligt Aftonbladets uppgifter bett partiet om mandat för fortsatta förhandlingar.

Men motståndet i riksdagsgruppen har ökat.

– Förra gången var det sex ledamöter som sa nej, nu är det sju, säger en tung L-källa.

Gå emot partilinjen

Liberalerna har totalt 20 ledamöter i riksdagen. Källan säger också att det pågår intensiva diskussioner om hur L ska förhålla sig till Centerpartiets beslut i regeringsfrågan. Om riksdagen röstar om Ulf Kristersson på nytt, och Centern beslutar sig för att släppa fram honom, anser flera inom Liberalerna att partiet bör göra likadant.

– Att som enda alliansparti rösta emot en borgerlig regering, och sedan åka hem till valkretsen och försvara varför man gjorde det – det är det många som inte orkar med, säger L-källan.

Om L beslutar sig för att rösta nej till Kristersson är flera ledamöter till och med beredda att gå emot partilinjen, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

– Om C landar i att rösta för Ulf Kristersson, då finns det flera i riksdagsgruppen som kommer att rösta likadant, även om det är emot partilinjen, säger L-källan.

Skulle definitivt spräcka Alliansen

Ytterligare en källa i Liberalerna bekräftar bilden.

– Det är avgörande hur Centerpartiet gör. Släpper de fram Ulf Kristersson kan vi inte förändra något. Det enda vi skulle uppnå om vi röstade emot honom då är att definitivt spräcka Alliansen, säger källan.

Liberalerna har kallat till partiråd den 13 januari. Då kommer representanter från länsförbunden runt om i landet att rösta i frågan. Flera förbund har redan offentligt tagit ställning, vissa för Björklunds linje, andra emot.

Aftonbladet har sökt Liberalernas pressavdelning, men partiet avböjer kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM