S taktik i valspurten – attacker på SD

Valet 2018: Budskapet om Sverigedemokraterna lyfte Socialdemokraterna

Socialdemokraterna var uträknade av opinionsinstituten – men lyckades lindra fallet.

Attackerna på Sverigedemokraterna lyfte Stefan Löfvens parti i valspurten.

– Det här bevisar att det går att stoppa högerpopulisters framfart, säger en S-källa.

Socialdemokraterna underskattades kraftigt i alla opinionsmätningar inför valet. Partiet var uträknat efter det kraftiga ras som inleddes på försommaren, till följd av interna strider kring den skärpta migrationspolitiken.

I stället för runt 24-25 procent som instituten uppmätt landade S på 28,4 procent på valnatten.

– Historiskt dåligt men betydligt bättre än väntat, sa Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen på valvakan.

Det är S sämsta valresultat sedan 1911, ändå är det lättnad och glädje som råder internt just nu, uppger källor för Aftonbladet.

– Vi är så sjukt nöjda sett till den stökiga mandatperiod som varit, den extrema högervind som viner över Europa och det utsatta läge vi hade i våras, säger en S-källa.

Valet 2018: Stefan Löfven under valkampanjen.
Valet 2018: Stefan Löfven under valkampanjen.

Attackerade Sverigedemokraternas politik

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare är det tre frågor som tycks ha lyft S valspurt – Sverigedemokraterna, familjeveckan och pensionerna.

De första snabba analyser som partiledningen gjort pekar, enligt källor, på att man med familjeveckan har vunnit gillande hos breda LO-grupper och att satsningarna på förbättrade pensioner har gått hem bland de äldre väljarna i årets val.

I storstäderna och bland unga anses det vara budskap om Sverigedemokraterna som lyft S.

Stefan Löfven vill ”stå på rätt sida av historien”

Det handlar både om Stefan Löfvens upprepade ord om att säga nej till rasism och ”stå på rätt sida av historien”, men också de senaste veckornas attacker på SD:s politiska förslag på områden som jämställdhet, medborgarskap och skatter.

Enligt Aftonbladets källor ses lyftet för S i valspurten som ett bevis på att man nu hittat ett recept för hur man ska agera för att trycka tillbaka populistiska partier.

På valvakan på Färgfabriken upprepade Stefan Löfven igen att han aldrig kommer att samarbeta eller göra sig beroende av SD.

Han sa också:

– Sverigedemokraterna kan inte och kommer aldrig att kunna erbjuda någon samhällsförbättring. De har ingen budget som går ihop, inga reformer som skulle förbättra folks liv. Det enda de har att erbjuda är växande klyftor och växande hat.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE