Valet 2018

Hård fajt väntar om talmansposten – även S nominerar egen kandidat

Åsa Lindestam socialdemokraternas val

Av: 

Olof Svensson

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Beskedet från Alliansen i talmansfrågan var stenhårt – Andreas Norlén (M) och ingen annan.

Det menar Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman, som beklagar att det inte gick att hitta en kompromiss.

– Det fanns ingen vilja att diskutera, vi ställdes inför fullbordat faktum, säger han.

Nu nominerar S riksdagsledamoten Åsa Lindestam som talman och öppnar för att rösta ned SD:s Björn Söder.

Talmansomröstningen på måndag ser ut att kunna bli en hård fajt med konflikt om både talmansposten och andre vice talman.

Alliansen meddelade på fredagen att man gemensamt utsett Andreas Norlén (M) som kandidat till riksdagens talman.

En dryg timme senare kallade Socialdemokraterna till pressträff och nominerade en egen kandidat: riksdagsledamoten Åsa Lindestam (S). Hon har under den gångna mandatperioden varit vice ordförande i försvarsutskottet och även suttit i utrikesnämnden.

”Inte varit intresserade”

Socialdemokraterna meddelade tidigare i veckan att man vill se en blocköverskridande överenskommelse med Alliansen och tillsammans ta fram ett namn till ordinarie talman.

– Tyvärr har Allianspartierna inte varit intresserade över att föra sådana samtal. Jag beklagar det. Vi kommer därför att nominera Åsa Lindestam som talmanskandidat, säger Anders Ygeman.

Gruppledaren anser att Alliansen frångår praxis när den nominerat en egen kandidat till talmansposten. Han menar att talmannen ska komma från det största partiet i riksdagen, alltså S.

Gruppledaren framhåller också att det inte fanns någon vilja hos Alliansen om att hitta en kompromiss.

– Vi ställdes inför fullbordat faktum och det fanns ingen vilja att diskutera. Det var inte så att vi kunde resonera mellan olika kandidater, utan det fanns en kandidat. Vi har tydliggjort innan att vi inte var beredda att diskutera under de förutsättningarna.

Kan rösta ned Björn Söder

Anders Ygeman har flera gånger sagt att S inte vill att vågmästaren SD i praktiken ska kunna avgöra vem blir talman i riksdagen.

Men varför S i så fall inte kunde stödja Alliansens kandidat förklarar han så här:

– Vi har från början sagt att vi är bereda att stödja en kandidat över blockgränserna. Det förutsätter en dialog med oss, men den dialogen var inte Alliansen beredd att föra och därför har vi hamnat i den här situationen.

Även i valet om andre vice talman ser det ut att kunna bli dramatik.

Anders Ygeman öppnar för att Socialdemokraterna kan komma att stödja Vänsterpartiets kandidat – och i så fall rösta emot Björn Söder (SD).

– Vår princip är att man ska fördela platserna i storleksordning, men skulle det visa sig att vi är de enda som står fast vid praxis, då kan det finnas anledning att ompröva det, säger han.

Röstar efter övertygelse?

2014, när Björn Söder första gången utsågs till andre vice talman, valde S att lägga ned sina röster. Nu kan samma sak komma att ske.

Samtidigt har V begärt en sluten omröstning, vilket gör det enklare för ledamöter att rösta efter egen övertygelse snarare än partilinjen.

Anders Ygeman menar att S inte har hunnit diskutera hur man ska agera efter V:s besked på torsdagen.

Lindestam: Måste kunna lyssna

Åsa Lindestam, som är partiets talmanskandidat, tror att hon kommer få stor nytta av sina tidigare erfarenheter om hon vinner talmansomröstningen.

– Jag tror man måste kunna lyssna väldigt mycket, också på det som inte sägs. Men också vara pragmatisk och föra samtal, det är något jag är bra på, säger hon.

Mandatperioden kommer att präglas av ett stort jobb där partierna kommer att tvingas enas över blockgränsen i många politiska frågor.

– Det ser jag fram emot, det är så det ska vara, säger hon.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS EXTERN LÄNK

Present till studenten? Missa inte alla klipp – upp till 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera

Cervera

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman (S), presenterar Åsa Lindestam (S) som partiets kandidat till talmansposten.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

Björn Söder: ”Klart det är tråkigt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Anders Ygeman

Socialdemokraterna

Åsa Lindestam

Andreas Norlén

Björn Söder

Alliansen