Jimmie Åkesson: ”Jag är besviken på Kristersson”

avPär Karlsson

Det är helt öppet vilka Sverigedemokraterna kommer att stödja efter valet.

När partiet i dag presenterade sin skuggbudget passade Jimmie Åkesson återigen på att attackera M-ledaren Ulf Kristersson.

– Jag är besviken på honom. Hans förhållande till oss är inte vuxet, sa Åkesson.

I samband med att Sverigedemokraterna i dag presenterade sin vårmotion uttryckte partiledaren Jimmie Åkesson att han är besviken på Moderatledaren Ulf Kristersson.

SD-ledaren säger att det nu är helt öppet vilken statsministerkandidat, Stefan Löfven eller Ulf Kristersson, som hans parti kommer att rösta på efter valet. Han tog bland annat upp den borgerliga splittringen kring migrationspolitiken och rädslan för att Centerpartiet ska få för stort inflytande över den.

1 av 2 | Foto: Jerker Ivarsson

– Regeringsfrågan är helt öppen, det är bekymmersamt men kan också öka våra chanser att få igenom vår politik, säger Åkesson.

Efter presskonferensen utvecklade han varför han nu höjer tonläget.

–  Ulf Kristersson är nästan värre än Stefan Löfven nu när det kommer till att lova saker. Han lovar saker som traditionella moderatväljare är väldigt glada för kan jag tänka mig. Det handlar om skattesänkningar, bidragstak och en mer restriktiv migrationspolitik.

–  Men inget av det kan han ju få igenom på något annat sätt än att samtala med oss. Det säger han samtidigt att han inte vill göra. Han pratar väldigt mycket om att han vill ha fler vuxna i politiken och ett vuxet samtal. Men jag tycker att hans förhållande till oss är allt annat än vuxet.

Satsa på äldre – spara på integration

Den stora nyheten i SD:s skuggbudget är satsningar på äldre.

Oscar Sjöstedt, (SD), ekonomisk-politisk talesperson, berättade att partiet vill slopa regeringens och Alliansens förslag om att höja den tidigast möjliga pensionsåldern från 61 till 64 år.

Istället ska avgiften på sex procent på lönen för den som är 65 år och fortsätter att arbeta slopas, anser SD.

– Det är helt hål i huvudet, säger Oscar Sjöstedt.

Partiet vill lagstifta om att personer mellan 65 och 70 år ska kunna gå ner på halvtid.

Tusen kronor mer äldre som vill fortsätta arbeta

Äldre som väljer att jobba kvar och tjänar mellan 15 000 och 30 000 kronor ska även få en skattesänkning motsvarade 1 000 kronor i månaden, som Sjöstedt presenterade tidigare idag i en debattartikel på svd.se.

Genom att spara närmare 41 miljarder på migration och integration – minskade ersättningar till kommuner för flyktingmottagande står för hälften av den summan – kommer partiet att kunna finansiera de övriga förslagen, säger Sjöstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM