SD-beskedet: Stopp för nya religiösa friskolor

avKenan Habul, Pär Karlsson

NORRKÖPING. Nu skärper även Sverigedemokraterna tonen kring religiösa friskolor.

Partiledningen vill se ett stopp av nyetableringar - men säger nej till ett förbud.

– Vi har sett att det finns problem, säger gruppledaren Mattias Karlsson (SD).

1 av 2 | Foto: Peter Wixtrom
Mattias Karlsson, SD:s gruppledare.

De senaste åren har religiösa friskolor återigen kommit att diskuterats flitigt efter avslöjanden om problem och missförhållanden. Flera politiska partier har skärpt tonen i frågan.

Förra helgen röstade Liberalerna igenom ett förbud mot nya skolor på konfessionell grund. De drygt 60 skolor som finns i Sverige i dag ska dock få finnas kvar, tycker liberalerna.

På sin kongress i våras beslutade Socialdemokraterna att all religiös påverkan ska förbjudas.

Regeringen har sagt att man kommer att tillsätta en utredning kring religiösa friskolornas framtid och hur reglerna kan skärpas. Samtidigt är det flera partier som helt är emot ett förbud, som Kristdemokraterna.

SD vill se tillfälligt stopp

Debatten i frågan har även varit hård även inom Sverigedemokraterna, som just nu är samlade i Norrköping för partiets landsdagar. Frågan diskuterades in i det sista i partiets verkställande utskott, VU, natten till fredagen. När gruppledaren i riksdagen, Mattias Karlsson, höll tal tidigare i dag kunde han meddela han att SD vill se ett stopp för nyetableringar av religiösa friskolor.

Men de som finns ska inte förbjudas och partiet utesluter inte att nya ska kunna öppna framöver.

– Vi har sett att det funnits problem på flera konfessionella skolor, men samtidigt många som också fungerar bra. Det vi är lite oroliga för är att, eftersom Skolinspektionen granskningar och kontroller är så få och bristfälliga, så kan det finnas mycket större problem som inte har upptäckts ännu. Om den här skolverksamheten ska fortsätta att byggas ut måste vi ha en klar bild av hur stora problemen är, hur många skolor det är som berörs, säger han.

Vill inte se förbud

Han säger dock att det inte alls är aktuellt för partiet att byta fot helt och vara för ett totalt förbud mot religiösa friskolor.

– Det är inte vår utgångspunkt just nu. Den är att samtidigt kunna slå fast om det som fungerar och varit bra men också se till så att vi låter den här sektorn expandera mer innan vi vet att vi har kontroll på problemen, för det finns problem.

Karlsson poängterar dock att det finns en stark opinion för ett förbud, både inom SD och ute i samhället.

– Men vi vill inte gå den vägen utan försöka hitta en medelväg. Det här är ett sätt att göra det. Vi vill inte förbjuda de som finns, men vi vill stärka kontrollen av dem och eventuellt kommande, säger han.

Shekarabi kritisk

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) är inte alls imponerad över SD-ledningens nya linje i frågan om religiösa friskolor.

– Sverigedemokraterna blir uppenbarligen stressade när de märker att deras politik inte är förankrad hos väljarna. Deras så kallade nya hållning innebär att allt ska förbli som det är nu, säger han.

Shekararbi fortsätter:

– Jag kan inte tolka det som något annat än att de tycker att religiös påverkan och vinstjakt ska få fortsätta härja i svensk skola. Svensk skola ska präglas av kunskap och ordning och reda och det här är långt ifrån det. Vi kan inte ha ett system där vi i praktiken har religiöst förtryck i våra skolor som finansieras med skattemedel, i ett land med skolplikt.

Här röstade flest på SD i riksdagsvalet 2014 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM