Spelet om regeringsmakten

Källor: Jan Björklund tvingades backa om S under maratonmötet

Uppgifter: L-ledaren backar om regering med S

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Jan Björklund ville ingå i en regering med Socialdemokraterna.

Men efter starka protester under helgens maratonmöte tvingades han backa, uppger källor för Aftonbladet.

– Efter motstånd i riksdagsgruppen så kapitulerade han, säger en källa.

Striden i Liberalerna handlar om hur partiet ska agera i regeringsfrågan. Nästa vecka ska riksdagen rösta om Stefan Löfven och enligt Aftonbladets källor har L-ledaren Jan Björklund drivit på för att partiet ska ingå i Löfvens regering.

Jan Björklund

I helgen satt Liberalerna i två maratonmöten. Det första ägde rum i fredags och varade i sju timmar.

– Under mötet blev det revolt på punkten att sitta i regering med S. Det var ett kompakt motstånd, säger en L-källa och fortsätter:

– I söndags backade Jan Björklund inför riksdagsgruppen och partistyrelsen. Efter motstånd i riksdagsgruppen så kapitulerade han.

Stort motstånd mot S-linjen

Uppgiften att Jan Björklund tvingats backa från sin linje bekräftas av ytterligare en L-källa med insyn.

Sprickan i Liberalerna går rakt igenom partiet och handlar om ett vägval: att vända sig till Stefan Löfven eller att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister trots att det innebär att ta stöd från Sverigedemokraterna.

L-distrikten Uppsala och Stockholms län stödjer Jan Björklund om att inte ingå i en Kristersson-regering. Skåneliberalerna vill däremot att partiet tydligt säger nej till att ingå i en Löfven-regering.

SVT rapporterade i går att flera i Liberalernas partiledning stödjer Jan Björklund. Men enligt Aftonbladets källor ska alltså motståndet mot att ingå i en S-regering vara stort i riksdagsgruppen.

Ingen kallelse till partirådet

Det utesluter däremot inte andra samarbeten med S, till exempel att släppa fram Stefan Löfven i statsministeromröstningen och inleda en överenskommelse om budgeten. Oavsett vilken väg partiet tar - Löfven eller Kristersson med SD-stöd - så behöver partirådet kallas in och ge Jan Björklund ett nytt mandat.

Liberalerna har satt tre möjliga datum för när partirådet kan mötas: 30 november, 7e och 14 december. I skrivande stund har ännu ingen kallelse gått ut.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sprickan i L skär rakt genom partiledningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Jan Björklund

Liberalerna

Stefan Löfven

Ulf Kristersson

Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna