Socialdemokraternas kris

STRED IN I DET SISTA

SAMHÄLLE

Håkan Juholt slogs för sin överlevnad i över åtta timmar

ENSAM I MÖRKRET  Klockan 20.30 klev Håkan Juholt ut på balkongen på Sveavägen 68. Det var en sammanbiten partiledare som hade pressats hårt av Socialdemokraternas verkställande utskott hela dagen. Två timmar senare lämnade han mötet och åkte till hemmet i Västertorp, söder om Stockholm. Då duckade Håkan Juholt på frågan om han skulle avgå.
ENSAM I MÖRKRET Klockan 20.30 klev Håkan Juholt ut på balkongen på Sveavägen 68. Det var en sammanbiten partiledare som hade pressats hårt av Socialdemokraternas verkställande utskott hela dagen. Två timmar senare lämnade han mötet och åkte till hemmet i Västertorp, söder om Stockholm. Då duckade Håkan Juholt på frågan om han skulle avgå.

I mer än åtta timmar slogs Håkan Juholt för sitt politiska liv.

När han sent i går kväll kom hem till lägenheten i Västertorp duckade han för frågan om han ska avgå:

– Det här är ett sådant möte som handlar om ett sedan länge inplanerat internat, blev hans enda svar.

Klockan 20.30 i går kväll tog en sammanbiten Håkan Juholt en paus från krismötet i S-högkvarteret. Han gick ut på balkongen, stod ensam i mörkret och fingrade på sin mobil.

Kampen skulle fortsätta in i det sista.

Satt i konferensrum

Först två timmar senare, vid halv elva-tiden, kom S-ledaren ut på gatan på Sveavägen 68 – men vägrade svara på frågor om hur han pressats av partikamraterna.

– Det här var inte ett sådant möte, upprepade han flera gånger innan han åkte i väg i en Säpobil.

Ödesdagen började drygt åtta timmar tidigare, klockan 14.00 på eftermiddagen, när Socialdemokraternas mäktiga verkställande utskott stängde in sig i ett konferensrum i partihögkvarteret.

”Många hårda ord”

Det blev ett maratonmöte och en seg kamp för Håkan Juholt. Starkt ifrågasatt av flera av de andra ledamöterna tvingades han slåss för sin politiska överlevnad. Under mötet satt Juholt mellan partisekreteraren Carin Jämtin och Wanja Lundby-Wedin.

Enligt uppgift till Aftonbladet var diskussionerna stundtals mycket hetsiga.

– Det har varit många hårda ord, säger en källa.

LO:s ordförande vägrade före mötet att uttala sitt förtroende för S-ledaren. Detsamma gjorde Sven-Erik Österberg, som inte ens kunde svara på frågan om han trodde att Juholt skulle ha kvar ordförandeklubban till kvällen.

– Det vet jag inte. Det är omöjligt att svara på den frågan nu, sa han innan han gick in.

Framförde missnöje

Under en längre tid har det funnits ett missnöje med Håkan Juholt i Socialdemokraternas Mälardalsdistrikt. Österberg, som har sina rötter i området, hade därför med sig en kravlista från partikamraterna till VU-mötet.

Uppdraget: att tydligt framföra det missnöje som finns.

– Vi kan inte fortsätta att vara så jagade som parti. Vi får inget fokus på politiken utan det är bara fokus på vad Håkan har sagt eller gjort. Vi måste få till en förändring där, säger en distriktsordförande.

Ville få svar

Timme efter timme manglades Håkan Juholt av sina partikamrater.

Ett av de hetaste ämnena var den utredning som LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin hade krävt om turerna med skuggbudgeten i höstas. Håkan Juholt har anklagats för att helt ha försökt plocka bort en satsning på att höja a-kassan. S-ledaren själv har förnekat uppgifterna. En höjning av a-kassan är en av LO:s allra viktigaste frågor och Lundby-Wedin ville veta om Håkan Juholt var att lita på.

Efter hårda diskussioner vann Juholt en delseger. VU bestämde sig, enligt TT, för att tro på hans version i den omstridda frågan.

Vid 22.00 började ledamöterna lämna lokalerna på Sveavägen. Få av dem ville säga något, men Peter Hultqvist, adjungerad VU-ledamot, sa att utskottet då fortfarande hade förtroende för Juholt, något som även hans kollega Leif Pagrotsky svarade.

Enligt huvudpersonen själv hade mötet – som återupptas i dag klockan 9.00 – inte alls handlat om hans förtroende, något som alltså flera ledamöter innan hade sagt att det skulle göra.

Återupptas i dag

Men när Aftonbladet mötte Juholt vid hans bostad i Västertorp utanför Stockholm klockan 22.42 i går kväll kunde han inte längre svara ja på frågan om han ska sitta kvar som partiledare – något han fram till dess alltid har gjort.

Har frågan om ditt förtroende diskuterats?

– Jag diskuterar naturligtvis inte innehållet i våra möten. Vi diskuterar vägen framåt, hur vi kan bli ett bättre oppositionsparti. Det är det som har varit uppgiften.

Kommer du att avgå under fredagen?

– Det här är ett sådant möte som handlar om ett sedan länge inplanerat internat, hur vi ska vässa oppositionspolitiken. Och därtill har vi lyft in frågan, då det kommit upp frågetecken om budgethantering och a-kassa, som vi redde ut och sedan har vi diskuterat strategin framåt, sa Juholt.

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Socialdemokraternas kris

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna