Per Bolund vill ta över efter Fridolin

Kandiderar till språkrör för Miljöpartiet

Det har spekulerats länge om att Per Bolund kan bli nästa språkrör för Miljöpartiet. Men han själv har inte velat svara.

Nu öppnar han dock för att kandidera till att ta över efter Fridolin, i en intervju med DN.

– Jag lyssnar till Greta Thunberg när hon säger till alla vuxna att det är dags att ta ansvar, säger han till tidningen.

Per Bolund (MP).
Per Bolund (MP).

Det är i en intervju med Dagens Nyheter som finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund öppnar för att kandidera till språkrörsposten efter Gustav Fridolin.

Att Bolund tackade nej till att kandidera 2016, men nu alltså är med på tåget, förklarar han själv med att han då tyckte att tiden var fel.

– Det var ett nytt läge för vårt parti. Vi satt i regering för första gången sen vi bildades 1981 och det var mycket turbulens i partiet. Jag tyckte att inte att det var det bästa för partiet att byta ledning. Det gjorde att jag inte tyckte att det fanns en anledning att utmana eller ifrågasätta Gustav utan att partiet mest gynnades av att få lite trygghet och stabilitet, säger han till DN.

Helldén en av favoriterna

Språkrörsvalet avgörs vid kongressen i maj och valberedningen ska vara klar med sitt förslag i mars.

Det har länge setts som självklart att Per Bolund kommer att vara ett av de allra hetaste namnen till att ta över som språkrör, bland företrädare inom Miljöpartiet. Andra namn som det pratas om är Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm, Jakop Dalunde, EU-parlamentariker, och Lorentz Tovatt, riksdagsledamot. Men också Peter Eriksson, biståndsminister och tidigare språkrör, har ibland nämnts.

MP-väljarnas favorit

I november tyckte 31 procent av MP-väljarna att Bolund borde efterträda Fridolin, enligt en mätning från Aftonbladet/Inizio. På andra plats kom Carl Schlyter med 15 procent. Han har nu lämnat partiet.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE