Migrationsverket

Kändisarna rasar mot utvisningen av Denis, 6

Jessica Almenäs: ”Inhumant och vidrigt”

Av: 

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Utvisningsbeslutet mot sexårige Denis upprör Sverige.

På sociala medier reagerar flera kända personer och politiker kraftfullt på beskedet att pojken ska skickas ensam tillbaka till Ukraina.

– Hans mamma har precis dött. Det är inhumant och vidrigt, säger Jessica Almenäs.

Denis, 6, var två år gammal när han kom till Sverige.

I våras dog hans mamma plötsligt och han har nu bara sin mormor och morfar i Uppsala. Hans pappa har avsagt sig föräldraskapet.

– Han vill inte veta av sin son, säger Denis mormor Marianna Ilkuv.

Nu har Migrationsverket beslutat att utvisa sexåringen till ett barnhem i Ukraina, trots att hans morföräldrar vill adoptera honom.

”Fullkomligt jävla vettlöst”

Många upprörs över Migrationsverkets beslut – hittills har 43 000 har skrivit på ett upprop om att stoppa utvisningen av Denis.

På Twitter reagerar flera kända politiker, författare och tv-profiler kraftfullt mot utvisningsbeslutet och uppmanar sina följare att skriva på namninsamlingen för att riva upp det.

– Fullkomligt jävla vettlöst beslut. Barnkonventionen innebär att man ska fatta sådana beslut som tar hänsyn till barnets bästa. Det går inte att slarva med sånt. Det får man inte. Då är man värre än en liten lort, skriver författaren Malin Persson Giolito.

– Säger det igen. Hans mamma har precis dött. Han har ingen pappa. Han är SEX ÅR och får inte stanna hos sina morföräldrar i Sverige utan ska utvisas till Ukraina där barnhem väntar. Det är INHUMANT och vidrigt, skriver programledaren Jessica Almenäs.

– Skulle du skicka din 6-åring till ett land där barnet kommer hamna på barnhem? Svarar du nej – skriv under, skriver landslagsmålvakten Hedvig Lindahl.

Stor upprördhet

Migrationsverket förklarar utvisningen med att det finns ett utvisningsbeslut som vunnit laga kraft och att man nu bedömt att de nya omständigheterna – att pojken i praktiken blivit föräldralös – inte räcker för att stoppa utvisningen.

Men upprördheten är stor även hos en del politiker.

– Omänskligheten i detta... Ett barn 6 år gammal ska berövas sin trygghet och sin framtid, skriver Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

– En sexåring utvisas?! En sexåring vars mamma dött. En sexåring vars morföräldrar som nu vill ta hand om honom bor här i Sverige. Många frågor uppstår???? Vi visar inte ut brottslingar men en sexåring som drabbats av tragedi? Hur är detta möjligt? skriver Richard Herrey, som kandiderade till riksdagen för Moderaterna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sexårige Denis ska utvisas ensam till Ukraina

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationsverket

Malin Persson Giolito

Jessica Almenäs

Ulla Andersson

Ukraina

AB Voice