Alliansen i storbråk om Facebook-inlägg

avOlof Svensson, Pär Karlsson

Alliansledarna har hamnat i storbråk om M-ledarens Facebook-inlägg.

Jan Björklund hävdar att han inte informerades om Ulf Kristerssons inlägg i förväg - och innan pressträffen ringde han upp M-ledaren.

Ebba Busch Thor anklagar L-ledaren för att ljuga.

– Den text han delade hade han visat för hela alliansen, säger hon.

Alliansen är nu djupt oense om vägen framåt. Under lördagen kallade Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) till pressträffar med kort varsel. Båda partierna deklarerade då att de säger nej till M-ledaren Ulf Kristerssons nya förslag, som han publicerade på Facebook i fredags.

Efter lördagens pressträff stod det också klart att Alliansledarna är oense huruvida Ulf Kristersson informerade de övriga om att han tänkte publicera Facebook-inlägget.

Jan Björklund hävdar att han var helt ovetandes om publiceringen.

– Vi skulle i lugn och ro diskutera det här och återkomma på måndag. Att det skulle ligga på Facebook visste jag inte, sa Björklund på lördagen.

1 av 5 | Foto: URBAN ANDERSSON
Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna, på en pressträff på lördagen.

Ville sätta press på Björklund

Liberalerna tolkar Ulf Kristerssons agerande som ett sätt att sätta press på Jan Björklund. Enligt en L-källa fick Alliansledarna besked om Ulf Kristerssons förslag i mitten av denna veckan. De fyra partiledarna kom då överens om att träffas tidigt på måndag igen. Då skulle respektive parti ha tid att förankra förslaget i sina respektive partier.

– Det var ett märkligt agerande att göra det känt via Facebook och inte fortsätta samtalen internt. Syftet var förstås att sätta press på oss. Vi trodde vi hade helgen på oss, nu fick vi snabbt sammanträda på telefon i dag, säger en L-källa.

Enligt källan ringde Jan Björklund till Ulf Kristersson mitt på lördagen innan presskonferensen för att informera om att Liberalernas besked skulle presenteras på en pressträff senare under eftermiddagen.

”Märkligt agerande”

Liberalerna anser också att det är märkligt att Ulf Kristersson så snabbt frångår sitt tidigare ställningstagande om att inte försöka bilda regering utan att alla Allianspartier är med.

– Han sa, om himlen föll ner, var det ett alternativ att gå fram själv. Att himlen skulle falla ner så här tidigt i första talmansrundan trodde man inte, säger en källa.

Men att Jan Björklund inte fått information om Ulf Kristerssons Facebookinlägg i förväg tillbakavisas kraftigt av en Allianskälla.

– Alla partiledare i Alliansen fick läsa texten i förväg och fick veta att Kristersson skulle publicera på sin Facebook, säger källan.

Även Ebba Busch Thor är av uppfattningen att alla fick läsa inlägget i förväg - även Jan Björklund.

– Den text han delade hade han visat för hela alliansen, säger hon.

L-källan står dock på sig och hävdar att Björklunds version är den korrekta.

Ebba Busch Thor besviken

Ebba Busch Thor sa under en pressträff ja till Kristerssons förslag. Hon sa också att hon var beskviken att C och L är av en annan uppfattning.

Ulf Kristersson skriver i ett uttalande till TT att han ska träffa talmannen i morgon, söndag. Efter det kommer M-ledaren också att hålla en pressträff.

”I dag har Centern och Liberalerna gett mig beskedet att de i nuläget säger nej till Moderaternas förslag kring hur Sverige kan få en regering som kan genomföra alliansens gemensamma politik. Det beklagar jag”, skriver Ulf Kristersson.

ARTIKELN HANDLAR OM