Kravet på Löfven: Få ordning på asylprocessen

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Stefan Löfven och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Stefan Löfven kräver att alla länder ska göra mer för världens flyktingar.

Nu får han svar på tal – av sina nordiska kollegor.

– Sverige måste få ordning på returen av dem som inte har asylskäl, annars riskerar vi att få en grupp människor som lever utanför samhället, säger Erna Solberg, Norges statsminister.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) slog senast i går fast att alla nordiska länder och EU gemensamt måste ta ett större ansvar i flyktingkrisen. Sverige är det land som tagit emot flest asylsökande per capita och statsministern menar att gränsen för vad det svenska samhället klarar nu är nära.

Under onsdagsförmiddagen höll de nordiska statsministrarna ännu ett möte i samband med Nordiska rådet i Reykjavik på Island. Högst upp på dagordningen stod just flyktingkrisen.

På en presskonferens efteråt slog statsministrarna från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island fast att man har olika ingångsvärden i frågan, men att man lyckats enas om en rad saker.

Det handlar till exempel om att insatserna måste öka för att förbättra situationen i de länder människor flyr ifrån, så som Syrien, Irak och Afghanistan. Dessutom om att gemensamt bekämpa terror från grupperingar som till exempel IS.

Ställer krav på Sverige

Men även om de nordiska ledarna gång på gång poängterade enighet så blev det också tydligt att det finns stora skillnader i synen på flyktingar och hur den pågående krisen ska hanteras.

Grannländerna hyllar unisont Sverige för det stora ansvar man tagit, men man ställer samtidigt krav på att Sverige får ordning på sådant som man anser inte fungerar i dag. Det handlar om allt i från vilka signaler man sänder utåt till själva asylprocessen.

Norges statsminister Erna Solberg tackade Sverige, men framhöll samtidigt att de val som Sverige gör framöver kan komma att påverka grannländerna.

Särskilt, menade hon, är det viktigt att Sverige får kontroll över dem som får avslag.

– Man måste få till returen av dem som fått avslag på sin asylansökan, annars kan vi få människor utan rättigheter som flyttar sig mellan våra länder, säger Solberg.

Hon slog fast att denna grupp är en stor utmaning framöver. Om man misslyckas med att lösa problemen ser hon en risk att Norden får en utveckling med människor som lever vid sidan av samhället, försörjer sig på svartarbete och flyttar runt mellan länderna.

Kontroll på tillströmningen

Annat som lyftes fram på statsministrarnas presskonferens var att Sverige och övriga länder måste se till att asylreglerna följs så att människor inte kan välja vart man vill söka sig.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen pratade om att man nu måste arbeta för att få "tillströmningen" under kontroll. Rasmussen framhöll bland annat att man måste skicka tydligare signaler till dem som söker asyl främst av ekonomiska skäl om att det inte "är vägen fram".

Även från Island lyftes betydelsen av de signaler som sänds ut i världen.

– Signalen måste vara att vi inte kommer ta emot alla men att vi tar emot dem som är legitima flyktingar, säger Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Finlands Juha Sipilä lyfte främst två saker som inte bara Sverige, utan alla länder, måste göra.

– Först och främst måste vi sålla fram vilka som faktiskt uppfyller villkoren för asyl och för det andra att vi tillsammans ska jobba med orsakerna till krisen, säger han.

Publicerad: