Kritiken: Vänder sig bara till unga kvinnor

Peter Eriksson (MP).
Peter Eriksson (MP).

Miljöpartiet är för snäva och var för dåligt förberedda efter valet.

Kritiken kommer från tidigare språkröret Peter Eriksson, numera EU-parlamentariker.

– Man vänder sig i princip bara till yngre kvinnor, säger han.

I dag träffas miljöpartister från hela landet i Örebro för partikongress. Temat är bostad och miljö - men EU-parlamentarikern och tidigare språkröret Peter Eriksson vill även se diskussioner om partiets väljartapp.

Han anser att partiet la för mycket krut på sociala medier i valrörelsen och inriktade sig på för snäva målgrupper.

– Man skulle ha använt sig av budskap och formuleringar som riktar sig till bredare grupper. En stor grupp är äldre kvinnor. Nu vänder man sig i princip bara till yngre kvinnor, säger han.

Skulle förberett sig bättre

Han tycker även att Miljöpartiet och Socialdemokraterna var för dåligt förberedda när man tog över makten i höstas.

– Att inte förbereda sig är en dålig strategi. Det tar lång tid innan man har färdiga förslag och kan driva sin politik på ett offensivt sätt. Den här gången var det mer besvärligt på grund av det parlamentariska läget. Men jag tycker man skulle ha förberett sig på att samregera och ha en gemensam politik färdig.

På vilket sätt tror du det kommer tas upp på kongressen?

– Jag vet inte om det kommer att göra det, men jag tycker att det borde diskuteras. Jag vet att det pratas om det i partiet.

En annan stridsfråga på kongressen kommer att handla om partiets kärnfråga - miljöpolitik. Flera ombud kräver att partiet vässar miljöpolitiken eller blir mer offensiva.

15 krav på miljöpolitiken

Grön Ungdom har lagt fram 15 krav - bland annat att införa fler trängselskatter eller parkeringsavgifter i syfte att få ner bilåkandet. Ungdomsförbundet vill även slopa eller förändra resebidraget och kraftigt minska statliga investeringar i vägbyggen.

– När man tittar på Sveriges utsläpp är det helt uppenbart att transportutsläppen är den största boven. Svensk klimatpolitik har misslyckats med att hantera detta, säger Lorentz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom.

Minskar inte utsläppen tillräckligt

Han tycker Miljöpartiet har fått igenom en hel del på miljöfronten - men att det krävs mer.

– Vi minskar inte utsläppen tillräckligt snabbt, säger Lorentz Tovatt.

Anders Wallner, partisekreterare, lyfter fram just miljö och bostadsbyggande till de stora frågorna på kongressen.

– Många ombud vill se en mer radikal politik. Ibland handlar det om att det finns olika åsikter, ibland handlar det om hur man politiskt eller taktiskt bäst ska få genom en fråga. Vi brukar landa i en bra linje, säger han.

Publisert: