Aftonbladet avslöjar: Wallström utses till en av världens stora politiska tänkare

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Margot Wallström, utrikesminister.

SAMHÄLLE

Feministisk utrikespolitik och försvar av mänskliga rättigheter har skapat stor uppmärksamhet kring utrikesminister Margot Wallström (S).

Nu utses hon, enligt vad Aftonbladet erfar, till en av årets tio främsta globala politiska tänkare av amerikansk tidning.

Det har både stormat och applåderats kring Margot Wallström, 61, sedan hon tillträdde som utrikesminister. Mest uppmärksammat har det blivit att Sverige bedriver en "feministisk utrikespolitik" och att Wallström hamnat i konflikt med Saudiarabien, bland annat efter kritiken av piskningen av bloggaren Raif Badawi. Nu kan dock Aftonbladet avslöja att hon i morgon kommer att framhållas som en av världens främsta beslutsfattare under året, av magazinet Foreign Policy.

Mod och mänskliga rättigheter

Enligt källor inom regeringen är det Margot Wallströms mod och vilja att vara banbrytande samt försvaret av mänskliga rättigheter som särskilt kommer att lyftas fram som förklaring till utnämningen.

– Wallström anses vara en av de tio främsta beslutsfattarna i världen i år, säger en källa.

Foreign Policy utser varje år ett tiotal personer i olika kategorier, totalt hundra personer, som anses ha haft särskilt stor betydelse för utvecklingen i världen. Förra året fanns Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Indiens premiärminister Narendra Modi bland dem som uppmärksammades i den politiska kategorin. Wallström sägs vara den enda svenska politikern på årets lista.

De globala tänkarna prisas vid en ceremoni i Washington varje år. Enligt vad Aftonbladet erfar kommer dock inte Wallström att delta på grund av andra åtaganden.

Även Bildt har uppmärksammats

Margot Wallström tog över som utrikesminister efter Carl Bildt (M). Också han har funnits med på FP:s topplista. Det var 2010. Då utsågs en lista av 100 personer i världen som påverkat, Bildt hamnade på 95:e plats på grund av sitt arbete för ett enat Europa. Året därpå, 2011, var det Piratpartiets grundare Rick Falkvinge som uppmärksammades av FP.

Aftonbladets uppgifter bekräftas av Margot Wallströms stab.

– Det stämmer, det kommer att offentliggöras i morgon. Det är allt jag kan säga, säger pressekreteraren Pezhman Fivrin.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN