Terror och oro påverkar inte opinonen i Sverige

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: GRAFIK: Aftonbladet

Den senaste tiden har ­varit mycket turbulent ­både i Sverige och i omvärlden.

Men varken terrordåden i Paris eller införandet av gränskontroller har på­verkat väljaropinionen, ­visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

– Väljarna sitter still i båten, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Mycket har hänt sedan den förra väljarundersökningen från Afton­bladet/Inizio publicerades i oktober. I fredags skedde flera blodiga terrorattacker i Paris och i förra veckan införde den svenska regeringen gränskontroller på grund av den akuta flyktingkrisen. Den nya mätningen visar att opinionen i praktiken ligger still.

”Byter inte parti”

– Väljarna byter inte ­parti utifrån det som hänt. Men det kan säkert förändras på längre sikt, säger Karin Nelsson på Inizio.

Mätningen gjordes 9-16 november. Den visar att kräftgången för statsminister Stefan Löfven och Social­demokraterna fortsätter. Partiet ligger med sina 25,8 procent långt under valresultatet från förra året. Tillsammans med regeringspartnern Miljöpartiet skulle de bara samla 31,3 procent av rösterna om det vore val.

SD bryter trenden

Kristdemokraterna, som fick ett rejält uppsving förra månaden efter att man brutit Decemberöverenskommelsen, backar något. Moderaterna ökar till 21,5 procent och allians­partierna är tillsammans fortfarande större än de tre rödgröna partierna.

Sverigedemokraterna, som tappat två mätningar i rad, bryter trenden. Partiet ligger med sina 20,7 procent långt över val­resultatet från förra året på 12,9 procent.

Ställningen just nu mellan blocken

V+S+MP = 37,0 % (-0,2 %)

KD+C+FP+M = 40,2 % (+0,2 %)

SD = 20,7 % (+0,2 %)

Så skulle väljarna rösta om det var riksdagsval i dag

Vänsterpartiet: 5,7 % (0,0)

Socialdemokraterna: 25,8 % (-0,4)

Miljöpartiet: 5,5 % (+0,2)

Kristdemokraterna: 5,6 % (-0,1)

Centerpartiet: 8,3 % (-0,1)

Folkpartiet: 4,8 (+0,6)

Moderaterna: 21,5 % (+0,7)

Sverigedemokraterna: 20,7 % (+0,2)

Övriga: 0,7 % (-0,2)

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Webbundersökningen omfattar 2 054 intervjuer med personer över 18 år och gjordes mellan den 9 och 16 november. Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN