Centerns bästa resultat på 27 år

Av: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Centerpartiet och Annie Lööf går kraftigt framåt i den stora mätningen från SCB.

Partiet ökar med 4,2 procentenheter sedan november 2016 och når sitt högsta resultat i mätningen på 27 år: 11,3 procent.

– I dag tar vi en kaffe och jobbar på... Kanske en bulle också, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

Centerpartiet med partiledaren Annie Lööf i spetsen är den stora vinnaren i dagens stora mätning från SCB. Partiet har en statistiskt säkerställd uppgång på hela 4,2 procentenheter vilket innebär att man i dag, med 11,3 procent, är nästan dubbelt så stora som i valet 2014.

Det är den högsta siffran för partiet i en SCB-mätning på 27 år. Våren 1990 hade C stöd av 11,6 procent i SCB. På den tiden var det Olof Johansson som styrde partiet.

Mätningen bekräftar den uppgång som partiet haft i olika opinionsmätningar under våren. Medan Moderaterna tappat rejält så har Annie Lööf firat stora framgångar.

Men smolk i bägaren är att Alliansen, där C ingår, i mätningen är mindre än de tre rödgröna partierna.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson är nöjd med resultatet.

– Vi är väldigt nöjda med att vi får ett ökat stöd. Samtidigt vet vi att det är inget valresultat, det är över ett år kvar till valet och det är väldigt mycket kvar att göra.

Hur stort problem är det att det går dåligt för M?

– Det är klart att det är viktigt att det går bra för alla allianspartier för att vi ska få en alliansregering 2018. Moderaterna är fortfarande klart störst, jag är övertygad att de har förutsättning för att kunna göra ett bra val.

Hur ska ni ta igen skillnaden mot de rödgröna?

– Det kommer krävas en hel del jobb och fler gemensamma besked och att människor förstår vilken riktning Sverige kommer få med en Alliansregering, där har vi en del kvar att göra.

Kommer ni fira dagens framgång?

– Om vi får en valframgång 2018 kommer vi fira. I dag tar vi en kaffe och jobbar på.

Inte mer än en kopp kaffe?

– Kanske en bulle också.

Publicerad:

LÄS VIDARE