M-källan: Gör bedömningen att hon inte kan vara kvar

Foto: Lotte Fernvall
Anna Kinberg Batra.

avOlof Svensson, Pär Karlsson

SAMHÄLLE

En falangstrid rasar inom Moderaterna – enligt uppgift vill flera tunga namn få bort Anna Kinberg Batra.

M-toppen i Skåne, Lars-Ingvar Ljungman, pekar ut de mäktiga distrikten i Stockholm som tongivande.

– Jag tycker man är helt galet ute. Det här skadar partiet, säger han.

Moderaterna upplever just nu den största krisen på länge. Partiet störtdyker i opinionsundersökningar och partiledaren Anna Kinberg Batra är ifrågasatt.

Enligt vad Aftonbladet erfar är det i de mäktiga M-distrikten i Stockholms län och stad som stödet har börjat vackla betänkligt. Källor ger en bild av ett utbrett missnöje med partiledaren bland kommuntopparna i länet.

– Jag gör bedömningen att hon inte kan vara kvar, för många väljare är hon omöjlig att rösta på. Den åsikten är utbredd i Stockholms län. Det är på väg åt pipan i både Stockholms stad och län för partiet och det kan vara så att vi inte nått botten ännu. Ute i landet har det inte märkts på samma sätt, säger en M-politiker.

Uppgiftslämnare pekar ut Kinberg Batras besked den 19 januari, att M nu är beredda på samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagen, som förödande för partiet i Stockholmsregionen där väljarflykten eskalerat. Samtidigt finns ett missnöje med Kinberg Batras insats, bland annat när det gäller kommunikationen.

– Det är där som Anna Kinberg Batra har haft sitt starkaste stöd tidigare. Det handlar om kommunalråd som är rädda för att förlora sina jobb vid ett dåligt valresultat, säger en M-källa.

”Förödande”

Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för det tunga M-distriktet i Skåne, känner till att det finns de som vill avsätta Anna Kinberg Batra. Han menar att det är mest centrerat till Mälardalen.

– Vi hade en diskussion för inte så länge sedan om vem som skulle regera med vem, nu handlar det framförallt om Annas person. Den sortens interna diskussioner är förödande. Man måste sluta diskutera i de termerna och istället prata politik, säger han.

Är det en falangstrid inom Moderaterna?

– Jag kan hålla med så långt att jag upplever att det du beskriver företrädelsevis finns i Stockholmsområdet.

”Det skadar partiet”

Vad tycker du själv?

– Jag tycker att Anna ska sitta kvar, jag har fullt förtroende för henne.

Hur allvarligt är det här för partiet?

– Detta skadar partiet. Fokus hamnar hela tiden på person och det är inte bra. Vi vill diskutera politik och politikens innehåll. Väldigt mycket går åt till interna problem.

Lars-Ingvar Ljungman är även ordförande i den valberedning som tog fram Anna Kinberg Batra som kandidat till partiledarposten efter Fredrik Reinfeldts avgång.

Källor som Aftonbladet talat med beskriver en stor rädsla inom partiet inför den stora SCB-mätningen som presenteras i morgon.

– Hamnar vi på 15 procent eller under, lika dåliga siffror som Bo Lundgren hade, då måste något hända, säger en uppgiftslämnare.

En annan faktor som, enligt vad Aftonbladet erfar, spelar stor roll är om Centerpartiet blir större än Moderaterna i mätningar framöver.

– Då kommer öppna avgångskrav att komma, säger en moderat.

Aftonbladet har sökt Kjell Jansson, M-ordförande Stockholms län, samt Joakim Larsson, M-ordförande i Stockholms stad. Båda avböjer att kommentera uppgifterna.

ARTIKELN HANDLAR OM