C: Klimatböter till länder som inte sköter sig

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Årliga klimatböter för EU-länder som inte lever upp till sina åtaganden.

Det föreslår Centerpartiet inför sin stämma.

– Det är ett antal länder som inte lever upp till de årliga nivåer som är fastslagna, det måste få konsekvenser, säger Fredrick Federley, EU-parlamentariker (C).

I slutet av september samlas Centerpartiet för partistämma i Karlstad. Inför detta presenterar man en rad nya politiska förslag, till exempel på klimat- och miljöområdet.

Bland annat vill man se ett system för klimatböter inom EU.

– Det är ett antal länder som redan i dag inte lever upp till de klimatmål som är uppsatta och de årliga nivåer man ska nå. Då föreslår vi att man ska få klimatböter på mellan 0,2 och ända upp till 0,5 procent av BNP om man inte lever upp till sina åtaganden, säger Fredrick Federley.

Fredrick Federley, EU-parlamentariker (C).
Foto: JERKER IVARSSON
Fredrick Federley, EU-parlamentariker (C).

En ödesfråga

Tanken är att böterna ska utfärdas årligen – till dess att länderna når de mål som är uppsatta inom EU.

– Man kan inte bara hålla tjusiga tal under kristallkronorna och säga att klimatfrågan är en ödesfråga om man sedan inte göra något.

Enligt C-parlamentarikern finns det goda möjligheter att få gehör för förslaget inom EU. Han framhåller att tyska förbundskanslern Angela Merkel är en av dem som varit inne på samma spår.

– Hon har framhållit att det måste finnas sanktioner när man inte lever upp till fattade beslut. Hon har framför allt pratat om Östeuropa, säger Federley.

Utsläppsrätter

Centerpartiet lanserar även en rad andra förslag på klimat- och miljöområdet. Man vill bland annat skärpa handeln med utsläppsrätter som syftar till att pressa ned utsläppen inom de företag som ingår i systemet.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE