Källor: S planerar klimatoffensiv – med udden mot storföretag och andra länder

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TT
Socialdemokraterna planerar klimatoffensiv och ska rikta attackerna mot länder och storföretag, uppger en källa för Aftonbladet.

Socialdemokraterna ska ta upp klimatkampen med Miljöpartiet och Centerpartiet inför EU-valet, erfar Aftonbladet.

Stefan Löfven ska vara ansiktet utåt – och attackerna riktas mot länder och storföretag.

– När MP och C pratar om elcyklar, laddstolpar och minskat flygande kommer vi i stället att lyfta fram att det ska kosta mest för dem som skitar ner mest, säger en S-källa.

Klimat och miljö ligger på väljarnas toppfem-lista över väljarnas viktigaste frågor.

Statsminister Stefan Löfvens parti har dock haft svårt att bryta in i klimatdebatten. I senaste Aftonbladet/Inizio stod klart att man har både MP, C, M och SD före sig när det kommer till väljarnas förtroende i frågan.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet planerar S nu en klimatoffensiv – där man kommer ta upp kampen med sina egna samarbetspartier.

Skruvar upp tonläget

Inför det stundande EU-valet i maj ska S skruva upp tonläget rejält.

Enligt Aftonbladets källor vill partiet se mer fokus på politiska lösningar globalt och större press och ökade kostnader för största utsläpparna, snarare än att lägga ansvaret på gemene man.

– När Miljöpartiet och Centerpartiet pratar om elcyklar, laddstolpar och minskat flygande kommer vi i stället att lyfta fram att det ska kosta mest för dem som skitar ner mest, alltså storföretagen och länder som till exempel Polen med sina kolkraftverk, säger en S-källa.

”Rättvis omställning”

Stefan Löfven själv kommer att vara den främsta bäraren av budskapet, enligt källor. Med hans bakgrund inom storindustrin har han kunskaperna om vad som krävs för att klara omställningen, menar man.

I sitt tal på S-kongressen nyligen ägnade Löfven en stor del av sitt tal åt just klimatet.

– Vi ska leda en rättvis klimatomställning där alla ska göra sitt, utifrån sina förutsättningar i landet, men där rika behöver göra absolut mest. Den behöver göras av folket, för folket, och med folket, där det inte är ett ok du som enskild ska bära, utan en uppgift vi har ett genomföra tillsammans, sa Löfven bland annat.

Trovärdigheten ifrågasätts

Inom Miljöpartiet ser man det som positivt att fler partier nu vill lyfta klimatfrågorna på allvar. Men man framhåller att S har mycket att leva upp till.

– Socialdemokraternas trovärdighet är tyvärr inte så hög. Många konflikter i regeringen har handlat om just klimatet, nu senast om Arlanda där där S vill fördubbla kapaciteten utan en tanke på konsekvenser för klimatet, säger en MP-källa.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Vilket parti tycker du har bäst politik för miljö & klimat?

Miljöpartiet, 19 procent

Centerpartiet, 13 procent

Moderaterna, 12 procent

Sverigedemokraterna, 12 procent

Socialdemokraterna, 10 procent

Vänsterpartiet, 9 procent

Kristdemokraterna, 6 procent

Liberalerna, 2 procent

Tveksam/vet ej, 15 procent

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. 1 314 personer intervjuades mellan 14 och 29 mars via webben.

Frågan som ställdes var: Vilken politisk fråga tycker du är viktigast just nu. Upp till tre svarsalternativ var möjliga. Jämförelsen gäller den förra undersökningen som gjordes i januari.

Publicerad:

LÄS VIDARE