Kungen hann före utredning om att stoppa pengar

Färre i kungafamiljen ska få ta del av skattepengar, krävde riksdagens konstitutionsutskott.

Frågan har legat på regeringens bord – men i dag meddelade kungen att ”kungliga huset ska begränsats”.

– Beslutet är inte föranlett omedelbart av detta, det har diskuterats i flera år, säger riksmarskalk Fredrik Wersäll.

Riksdagens konstitutionsutskott (KU) tittade redan 2017 på frågan om hur många i kungafamiljen som ska få ta del av skattepengar. I ett tillkännagivande skrev KU att det i flera europeiska länder förts diskussioner om det är motiverat att på något sätt avgränsa den krets av av personer ”med kunglig börd som förväntas utföra officiella uppdrag för landet” – och som därmed finansieras av statsbudgeten.

I klartext innebär det att KU anser att de statliga medel som betalas ut inte ska gå till lika många i kungafamiljen i framtiden. KU har däremot inte pekat ut hur en avgränsning skulle se ut.

Kostar 146 miljoner nästa år

I maj 2018 slöts en överenskommelse mellan alla riksdagspartier utom V och SD, om att tillsätta en parlamentariskt utredning om hur anslagen till kungafamiljen ska se ut i framtiden. Frågan hamnade på regeringens bord – men någon utredning har ännu inte sett dagens ljus.

”Ärendet bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Regeringen avser att skyndsamt återkomma i frågan.” meddelade justitieminister Morgan Johansson i april i år.

Anslagen till kungahuset blir 146,4 miljoner kronor nästa år, enligt regeringens budget. Det är en höjning med 1,715 miljoner kronor.

I dag kom kungahuset med ett eget besked, att prinsessan Madeleines barn och prins Carl Philips barn inte längre kommer att tillhöra kungahuset. De kan därmed inte längre förvänta sig att få sina levnadskostnader täckta av anslaget till hovet.

”En slump att det inträffar just nu”

Under en pressträff tog riksmarskalk Fredrik Wersäll upp KU:s tillkännagivande. Han sa då att ett direktiv är under beredning, men att kungens beslut inte föranletts omedelbart av detta.

– Det har varit diskussioner inom familjen. Det är en slump att det inträffar just nu.

Morgan Johansson är ansvarigt statsråd. Aftonbladet har sökt honom för en kommentar om regeringens arbete. Hans pressekreterare ber att få återkomma.


PODD Därför är Madeleine vinnaren

I podden Kungligt med Jenny och Sara pratar vi om det svenska kungahuset och allt som händer bakom kulisserna.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE