L-ledningen försöker övertala Birgitta Ohlsson

Uppdaterad 2019-03-22 | Publicerad 2019-03-21

Cecilia Wikström petades och Liberalerna letar nu med ljus och lykta efter en ny toppkandidat inför EU-valet.

Partiledningen försöker nu övertyga L-profilen Birgitta Ohlsson att göra comeback och kandidera som förstanamn, erfar Aftonbladet.

– De pressar på stenhårt för att övertyga henne, säger en källa.

Just nu arbetar Liberalerna med att ta fram en ny partiledare efter avgående Jan Björklund.

Parallellt tvingas man också söka efter en nytt toppnamn inför EU-valet efter den uppmärksammade petningen av Cecilia Wikström.

Med bara drygt två månader till valet måste partiets valberedning söka med ljus och lykta efter ett nytt namn som lockar röster till det krisande partiet.

Valet ska ske på ett partiråd innan mars månad är över.

Försöker övertala Birgitta Ohlsson

L har i dag två mandat i EU-parlamentet men dras nu med låga opinionssiffror och riskerar en rejält smäll i valet.

Enligt vad Aftonbladet erfar försöker L-ledningen nu övertala Birgitta Ohlsson, 43, att göra politisk comeback. Man hoppas att hon ska kandidera inför partirådet som ny toppkandidat.

– Partiledningen pressar på stenhårt för att övertyga Birgitta Ohlsson, säger en källa.

Den förre detta EU-ministern, som utmanade Jan Björklund om partiledarposten 2017, ses av ledningen som en mycket stark kandidat.

Ohlsson, som lämnade politiken efter den misslyckade kandidaturen, bor i dag i Oxford, där hennes make Mark Klamberg är verksam vid universitetet. Nu hoppas alltså många på en comeback.

– Det stämmer att vi sonderar brett även utanför partiet. Vi har flera företrädare utanför partiet i dag som kan EU, säger en L-källa.

Även regeringen drar i Ohlsson

Birgitta Ohlsson kom omgående upp i spekulationerna som en av Björklunds efterträdare, men meddelade omgående att hon inte kommer kandidera.

Men det är inte bara L-ledningen som drar i Ohlsson. Samtidigt har också den rödgröna regeringen arbetat med att hitta en tjänst åt den före detta ministern. Enligt vad Aftonbladet erfar anses Ohlsson kunna vara en stor tillgång med sin erfarenhet.

– Hon är en driven och engagerad person i utrikespolitiska frågor som skulle göra stor nytta i en internationell organisation eller liknande, säger en regeringskälla.

Aftonbladet har förgäves sökt Birgitta Ohlsson.

LÄS VIDARE