Sjöstedt: Högerpartierna målar upp en hotbild

avAnette Holmqvist

Jonas Sjöstedt (V) gick till hårt angrepp på högerpartierna i sitt tal på Järvafältet.

Han menar att de pratar om förortsområden – för att skrämmas.

– Det här är områden som utmålas som utan hopp, något att skrämmas med. Det är till för att måla upp en hotbild, inte lösa problem, säger Sjöstedt.

Järvaveckans andra dag inleddes med Jonas Sjöstedt som talare. Efter honom följer Ebba Busch Thor (KD).

Han gick till attack på de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna som han anser vänder stadsdelar som Järva ryggen. Han menade att man skräms med situationen i utsatta förorter – i stället för att försöka lösa de problem som finns.

– De pratar ofta om de här stadsdelarna, ofta i ganska negativa ordalag, som begrepp nogo-zoner som att man inte kan besöka sina vänner eller gå och handla här.

– Det är här Jimmie Åkesson tycker att den svenska militären ska sättas in när det behövs.

Klassamhället

Han slog fast att Vänsterpartiet har en annan bild av förorten.

– Det här är helt vanliga platser. Här lever människor sina liv, här packar barnen sina ryggsäckar och knatar i väg till skolan och förskolan. Här är människor vänner och ovänner.

1 av 5 | Foto: VILHELM STOKSTAD
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt gick till angrepp mot de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna under sitt tal på Järvaveckan.

Enligt Sjöstedt är det också i dessa stadsdelar som dagens klassamhälle syns tydligast, bland annat i form av större otrygghet, bostadsbrist och trångboddhet.

– Här syns det svenska klassamhället, här bor många låginkomsttagare, här bor arbetarklassen, säger Sjöstedt.

Han menade att lösningen är att minska klyftorna i Sverige och att satsa pengar på bättre skolor, fler hyresrätter och trygga jobb i stället för skattesänkningar för människor med mer pengar.

Attackerade regeringen

Sjöstedt angrep också Socialdemokraterna som han menar i regeringssamarbetet med C och L har agerat som en pappa på julafton som köper hela önskelistan. Där de borgerliga mittenpartierna fått allt de pekat på i 73-punktsprogrammet.

Även MP fick smäll.

– De är faktiskt bara liberaler på cykel, säger Sjöstedt.

V-ledaren återupprepade också hotet om att fälla regeringen om den går fram med förslagen om inskränkt arbetsrätt och att införa marknadshyror.

Hyllade Asllani och Janogy

Jonas Sjöstedt lyfte dessutom fram den nyhet som Vänsterpartiet presenterat tidigare på torsdagen. Det handlar om att öka barns möjlighet att idrotta, oavsett var de växer upp.

Bland annat vill V satsa två miljarder under fyra år, 2020–2024, på att rusta upp idrottshallar och planer över hela landet.

Även det pågående fotbolls VM:ets damstjärnor fick plats i Jonas Sjöstedts tal. Både Kosovare Asllani och Madelen Janogy hyllades.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Vad är viktigaste frågan för dig?

Enkät med besökare på plats vid Järvaveckan i Spånga.

Foto: VILHELM STOKSTAD / Aftonbladet
Jamila Husseini, 32, studerande, och dottern Rayhana, 8.

Jamila Husseini, 32, studerande, och dottern Rayhana, 8, bor i Tensta, Stockholm.

Familjen kom till Sverige från Afghanistan för tre år sedan.

– Bostadsbristen är viktigast. Vi bor fem personer i ett rum, det är svårt att inte ha några sovrum, särskilt när man ska göra läxor. Både jag och min man läser på SFI och barnen går i skolan och på fritids, säger Jamila.

– Vi hade aldrig gått i skolan i Afghanistan, när vi kom hit för tre år sedan. Nu har vi fått lära oss att läsa och skriva. Jag älskar Sverige! Det var hemskt i mitt land, jag vill aldrig tillbaka dit. Här är de flesta människor snälla.

Foto: VILHELM STOKSTAD / Aftonbladet
Maria Ali, 32, och Oras Alkhemisi, 36.

Maria Ali, 32, röntgensjuksköterska på St Görans sjukhus, och maken Oras Alkhemisi, 36, som studerar till bilskadereparatör, Tensta, Stockholm.

Paret kom från Irak för 12 respektive 11 år sedan. De träffades i Sverige och väntar sitt första barn.

– Jobb och boende är det som är svårast. Arbetsgivarna ställer höga krav på erfarenhet i dag, det är tufft för den som är nyutbildad och samtidigt är det jättesvårt att få bostad. Vi ska ha barn i september och behöver en större lägenhet än den vi bor i nu. Vi har stått i kö i tio år och tittar även på andra sidan stan, ändå är det alltid någon som köat ännu längre, säger Maria.

– Jag tycker precis som Maria, det är jobb och bostäder som är viktigast, säger Oras.

Järvaveckan 2019

Talare: Jonas Sjöstedt, partiledare (V)

Publik: Cirka 200 personer

Tema: Ojämlikheten och klassklyftorna i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM