Sofia jobbade på Berga – blev sjuk och fick åka ambulans

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Undersköterskan Sofia, 30, blev sjuk i corona efter att ha arbetat på äldreboendet Berga.

Vårdkoncernens vd försäkrar att det funnits ordentlig skyddsutrustning till personalen – men det avfärdar hon som ett skämt.

– De försöker rädda sig själva, det förstår man ju. Vi vet att det inte fanns utrustning, säger hon.

Sofia, 30, slog larm om brist på skyddsutrustning på äldreboendet Berga i Solna redan för en månad sedan. För att skydda sig mot misstänkt smitta tvingades hon använda ett hemmagjort skydd med overheadfilm.

– De säger att stormen är här men att det kommer bli värre. Hur ska det gå när alla som arbetar inom vården blivit smittade och ingen längre kan arbeta? sa hon då.

Bara dagar senare insjuknade Sofia själv. Hon har testats positiv för covid-19 och har snart varit sjuk i en månad. Stundtals har hon mått bättre, men hon har också varit riktigt dålig.

Undersköterskan Sofia Karin, 30, arbetade på äldreboendet Berga och smittades med corona. I brist på skyddsutrustning använde hon cyklop och visir av overheadfilm.
Foto: Privat
Undersköterskan Sofia Karin, 30, arbetade på äldreboendet Berga och smittades med corona. I brist på skyddsutrustning använde hon cyklop och visir av overheadfilm.

Hämtades av ambulans

I tisdags hämtades hon av ambulans i hemmet och blev inlagd på Danderyds sjukhus.

– Jag fick ligga i ett rum med ögonbindel och hålla för öronen. Minst lilla ljud var som att någon bombade utanför. Det gjorde så ont i huvudet så jag kunde inte göra något annat än att ligga där, säger hon.

Sofia har tidigare haft migrän men hon har aldrig varit med om en liknande smärta i huvudet. Enligt sjukhuspersonal hon talade med kan migrän förvärras ordentligt med corona.

Vid ett annat tillfälle ringde Sofia ambulans eftersom hon hade svåra andningsproblem. Ambulansen kom och undersökte henne men personalen ansåg inte att hon var i behov av vård på sjukhus.

Krävde skydd - fick mask av papp

Sofia var timanställd på äldreboendet Berga. När konstaterad smitta började spridas bland de boende krävde hon att få någon typ av skydd. Hon och kollegorna fick då pappersmasker, men de hjälper inte mot droppsmitta.

Hennes kollegor hade i princip inte haft tillgång till någon skyddsutrustning innan Sofia satte ner foten och sa ifrån, berättar hon.

– Många vågade inte be om att få riktig utrustning.

Aftonbladet har rapporterat om att 27 av de boende på Berga har avlidit. Fackförbundet Kommunal har anmält bristen på skyddsutrustning till Arbetsmiljöverket. Trots det hävdar vd:n på vårdkoncernen som äger äldreboendet, Sakarias Mårdh, att det funnits skyddsutrustning som lever upp till Folkhälsomyndighetens krav.

– Det är så långt ifrån sanningen så det finns inte, säger Sofia.

Foto: Björn Lindahl
Äldreboendet Berga i Solna.

Varit livrädd

Är du säker på att det var på Berga du smittades?

– Det var precis efter att jag hade jobbat mitt sista pass där som jag blev dålig. 

Vad hade arbetsgivaren kunnat göra annorlunda?

– De hade kunnat isolera sjuka mycket tidigare, så att särskild personal vårdade de sjuka. Och fler i personalen borde ha testats.

Sofia är nu hemma från sjukhuset men är fortfarande inte frisk. Hon tänker mycket på den utsatta situation hon har befunnit sig i. Aftonbladet har tidigare rapporterat om sjuksköterskan Marielle, vars död nu utreds av polis efter larm om brist på ordentlig skyddsutrustning.

– När jag fick bekräftat att jag hade corona tänkte jag ”det är ju folk i min ålder som dött”, det är verkligen en farlig sjukdom. Jag har barn och familj och har stundtals varit livrädd.

Vd:n blir förvånad

Aftonbladet har varit i kontakt med vd:n Sakarias Mårdh efter intervjun med Sofia. Han vidhåller att personalen på boendet har haft skyddsmaterial.

Hon som jag har talat med ger en helt annan bild. Har hon fel?

– Det är inte en bild som jag har hört förut. Jag skulle bli förvånad om det skulle saknas utrustning, med tanke på de volymer vi har levererat in till Berga.

Kommer du att utreda detta, eftersom era bilder skiljer sig åt helt och hållet?

– Vi kommer titta på vad det beror på, att det är olika bilder. Men volymerna finns i verksamheten. Att det upplevs så här, det får vi titta på.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE