Coronapandemin

Myndigheternas uppmaning: Stäng inte förskolorna

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Förskolor som stängt igen efter att enstaka barn blivit sjuka – av rädsla för spridning av coronaviruset.

Rapporterna utifrån landet oroar myndigheterna då stängd barnomsorg riskerar att slå hårt mot en pressad sjukvård.

– Förskolorna är helt centrala för att vi ska få ett samhälle som fortsätter att fungera, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Den svenska regeringen har rekommenderat alla landets gymnasieskolor, kommunala vuxenutbildningar, yrkeshögskolor, högskolor och universitet att stänga och gå över till distansundervisning från och med i dag.

Allt för att hindra spridningen av coronaviruset.

För- och grundskolor ska fortsätta att vara öppna. Men det finns de som inte följer den uppmaningen.

När det hölls presskonferens på Folkhälsomyndigheten under onsdagen var flera av myndighetscheferna kritiska mot de förskolor som stängt sin verksamhet efter att enstaka barn blivit sjuka.

”Finns exempel på förskolor som stänger”

Maria Bergstrand, chef för den operativa ledningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, slog fast att förskolor som stänger ned skapar problem.

– Det finns exempel på förskolor som stänger och då blir det vårdavdelningar som inte har personal för att kunna fortsätta fungera. Här behöver vi verkligen alla hjälpas åt att tänka till. En sådan åtgärd kanske inte är att föredra just nu, säger hon.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell uppmanade också landets förskola att fortsätta hålla öppet.

– Jag pratade med en läkare nere i Blekinge som var djupt oroad. Där hade förskolor stängt när ett enstaka barn blivit sjukt, vilket förstås är helt fel. Det innebär att helt plötsligt så hade intensivvårdsavdelningen där nere förlorat 50 procent av sin bemanning.

– Det visar hur viktigt det är att vi kan hålla förskolor, skolor och barnomsorg igång. Det är helt centralt för att vi ska få ett samhälle som fortsätter att fungera.

Genrebild på förälder med barn.

”Kan inte bara stänga”

En av de stora frågorna inför en eventuell stängning av landets för- och grundskolor är var barnen till de som arbetar inom samhällskritiska yrken, som sjukvården, ska ta vägen.

Men tills en stängning blir aktuell, om så blir fallet, uppmanar Folkhälsomyndigheten förskolorna att hålla igång verksamheten.

– Enskilda dagis kan inte bara stänga, där måste man ta ett gemensamt ansvar för att hålla i gång verksamheten, så att folk kan komma till hälso- och sjukvården och hålla i gång den.

En annan stor fråga är vad som skulle hända med människors försörjning vid en eventuell stängning av skolorna, då många skulle behöva vara hemma med sina barn.

Regeringen arbetar just nu med frågan men har ännu inget definitivt besked.

– Vi är inte i ett läge där det är aktuellt att stänga skolor. Men om ett sådant läge uppstår kommer regeringen att vidta åtgärder för att se till att det finns trygghet för familjer som berörs, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i en skriftlig kommentar.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily blickar vi bakåt mot tidigare pandemier och frågar oss om de kan lära oss något om hur vi ska hantera coronaviruset. Gäst är Fredrik Elg.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Anders Tegnell

Sjukvård

Barnomsorg

Coronaviruset