Svenska EU-parlamentariker i bråk efter utfrågningen

BRYSSEL. Ylva Johansson fick rött ljus som EU-kommissionär – vilket har lett till bråk mellan de svenska EU-parlamentarikerna.

Centerpartiet anklagar Miljöpartiet för att ha ingått en ”ohederlig allians” med högergruppen.

Alice Bah Kuhnke hävdar att hon har hemliga mejlväxlingar som visar på att systemet är riggat.

Ylva Johansson förhördes i går i flera timmar om hur hon vill att EU:s nya migrationspolitik ska se ut. Men hennes svar var inte tillräckliga för ledamöterna. På kvällen kom beskedet att hon inte får godkänt. Nu har Ylva Johansson knappt 48 timmar på sig att komma in med förtydligande, annars är hennes tilltänkta uppdrag som kommissionär med migration som ansvarsområde hotat. 

De centerpartistiska EU-parlamentarikerna Fredrik Federley och Abir al-Sahlani backar dock upp Johansson. Båda tycker att hon borde ha fått godkänt. 

”De har ingått en ohederlig allians”

Nu går de till hårt angrepp mot De gröna – som var en av grupperna som inte ville släppa fram henne. 

– De gröna har ingått en ohederlig allians med ECR. De borde gett henne grönt ljus i stället för att skapa onödigt tjafs, de borde ha förstått bättre, säger al-Sahlani.

ECR är högergruppen där bland andra SD ingår. De röstade nej till Johansson. Även EPP, där Moderaterna ingår, röstade nej, samt Vänstergruppen. 

Fredrik Federley (C):

– Det här handlade inte om att hon inte svarade på frågorna. EPP-gruppen vill hålla henne som gisslan tills de övriga utfrågningarna är över. 

Mejlväxlingar

Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke är ledamot i De gröna och därmed involverad i beslutet att ge Johansson underkänt. 

– Vi fick inte svar på hur Ylva Johansson vill försvara mänskliga rättigheter, säger Bah Kuhnke. 

Centerpartisterna menar att ni ingått en ohederlig allians med högergruppen?

– Det förstår jag inte alls. Vi har aldrig samarbetet med ECR.

Alice Bah Kuhnke påstår å sin sida att de stora grupperna i parlamentet (socialdemokraterna och de konservativa) har ingått en pakt. 

– De har gjort upp om vilken kommissionär de ska släppa fram. Jag har tagit del av mejlkonversationer som bevisar det. 

Tobé kritisk till Johansson

Är det då någon mening att ha det här systemet?

– Ja, verkligen. Markerar inte den gröna gruppen mot detta har våra väljare inte fått valuta för pengarna. 

Liberalernas Karin Karlsbro tycker att Johansson klarade utfrågningen bra. Moderaten Tomas Tobé är mer kritisk. Han känner inte till att de stora grupperna skulle göra upp i förhand:

– Det känns orealistiskt. Det räcker inte att de två största partierna gör upp, säger han och syftar på att de inte har egen majoritet.

Publisert:

LÄS VIDARE