Partiledarnas oro för ny flyktingström

Partiledarna ser stora risker för nya flyktingströmmar från Syrien.

Men Stefan Löfven (S) tror inte att människor kommer att söka sig till Sverige i första hand.

– Vi har inga faktorer som drar hit längre, nu har vi precis samma lagstiftning som alla andra, säger han.

Turkiets militäroffensiv mot kurderna i norra Syrien står högst upp på den politiska dagordningen just nu. På måndagen träffas EU:s utrikesministrar för att diskutera ett vapenembargo mot Turkiet, vilket Sverige förordar.

Aftonbladet har talat med samtliga partiledare för riksdagens åtta partier, i samband med tv-debatten i SVT:s Agenda. Oron är stor för vad en upptrappad konflikt kan komma att innebära.

Etnisk rensning

Annie Lööf (C) menar att det allra viktigaste är att sätta stopp för det som kan komma att utvecklas till etnisk rensning.

– Det är helt förfärligt. Människor flyr i tusentals för sina liv. Kurderna, som stått upp för oss och sig själva i kampen mot IS, riskerar att förgöras på grund av Erdogan. Det är oerhört allvarligt och här måste EU verkligen trycka på, säger hon och tillägger att hon är glad för att alla riksdagens partier står bakom kravet på ett vapenembargo.

Lööf menar att EU också måste förbereda sig för ökade flyktingströmmar.

– Och vi i Sverige måste rikta om vår migrationspolitik till fler lagliga vägar, så att vi kan hjälpa dem som är allra mest utsatta.

Mer stöd i närområdet

Statsminister Stefan Löfven (S) menar att det är av största vikt att EU samarbetar. Han vill se mer hjälp på plats och en diskussion mellan länderna om hur mycket resurserna kan ökas för detta ändamål.

Han tror inte att flyktingar kommer att söka sig till Sverige i första hand.

– Vi har sett till att anpassa svensk lagstiftning till övriga EU så nu har vi en likvärdig, vi har alltså inga faktorer som drar till Sverige utan vi har precis samma lagstiftning som alla andra. Och det är det vi ska fortsätta med.

Ulf Kristersson (M) är dock rädd för att Sverige inte är rustat för en ny flyktingström.

– Det tror jag i grund och botten inte. Sverige måste dra lärdom av vad som hände förra gången. Det är ett övertydligt bevis på att Sverige inte kan vara det land som tar emot lejonparten av flyktingar som kommer till Europa, säger han.

Maximal press

Nyamko Sabuni (L) vill se ökad press på USA:s president Donald Trump.

– Det är oroande att Erdogan härjar omkring, så jag hoppas verkligen att vi inom EU men också inom FN ser till att stoppa honom. Kanske Trump borde göra det. Han har ju uppmuntrat Erdogan att anfalla Syrien och skicka ut kurder, så då är det kanske också Trump som kan se till att han upphör med sina aktiviteter.

Jonas Sjöstedt (V) menar att världen måste sätta maximal press på Turkiet.

– Vi borde dra in allt ekonomiskt stöd från Sverige och EU, förbjuda all vapenexport och inleda sanktioner mot Turkiet.

Andra kommentarer

Per Bolund (MP):

– Det är en enormt oroande situation som bygger på en ansvarslös hantering från Trump-administrationen där man helt abdikerar från någon form av ansvar för att hålla människor i säkerhet och sviker sina gamla allierade. Nu ser vi effekterna, att många tusentals flyr för sina liv. Då måste vi göra allt vi kan för att vara ansvarsfulla, till exempel genom biståndsinsatser för att skapa trygghet och försöka förhindra att det här eskalerar.

Jimmie Åkesson (SD):

– Risken är att det här kommer att leda till ytterligare flyktingströmmar om den turkiska regimen lyckas i sin ambition att fördriva den kurdiska befolkningen från den här delen av Syrien. Det är oerhört problematiskt. 

Ebba Busch Thor (KD):

– En fruktansvärd situation. Jag är så upprörd över att Sverige ägnade hela sin tid i FN:s säkerhetsråd åt att inte göra mer för att erkänna det då pågående folkmordet i Syrien. Då hade vi kanske kunnat förhindra en del av den utveckling vi ser i dag. Men det här visar också varför EU:s migrationspolitik och Sveriges migrationspolitik inte kan vara avhängigt ett avtal med Turkiet och Erdogan som är totalt opålitlig.


PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert: