LO-basen om interna bråken: Mycket diskussion

Facket bråkar internt.

Flera tunga förbund är på krigsstigen och ger inte längre LO sitt stöd i de känsliga förhandlingarna om arbetsrätten.

– Det har varit mycket diskussion i LO:s styrelse om hur vi ska gå vidare, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.

Om inte LO och Svenskt Näringsliv kommer överens om nya regler kring arbetsrätten kommer regeringen att genomföra lagstiftning.

I Januariavtalet mellan S/MP-regeringen, Centerpartiet och Liberalerna slås fast att arbetsrätten ”ska moderniseras”. Frågan ska utredas nästa år och förändringar genomföras senast 2021, om inte parterna hinner lösa frågan själva först.

På krigsstigen

Men förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare, som ska vara klara i september 2020, skakas nu av problem på den fackliga sidan.

En lång rad LO-förbund är på krigsstigen: Kommunal, Fastighets, Målarna, Seko, Pappers och Byggnads.

I veckan stod det klart att de inte längre står bakom sin egen organisation, LO, i förhandlingarna med PTK och Svenskt Näringsliv om anställningsskydd och omställning.

Man anser att den avsiktsförklaring som läckt ut ger arbetsgivarna alldeles för stort inflytande. Något man kallar ”en oacceptabel försämring av anställningstryggheten”.

Ett bud från arbetsgivaren

Men Karl-Petter Thorwaldsson tycker att det är att gå händelserna i förväg.

Han menar att det man nu ser är ett bud från arbetsgivarparten, Svenskt Näringsliv, inför den avstämning som görs innan förhandlingarna tar paus på grund av stundande avtalsrörelse.

– Det är vad arbetsgivaren vill att vi ska åstadkomma framöver, men det har vi ju inte förhandlat ännu, säger han.

Att det har varit mycket interna diskussioner i frågan gör Thorwaldsson ingen hemlighet av. Men han tror att den värsta stormen kommer att mojna redan på måndag.

Då ska ledningarna från förbunden träffas och planen för hur man ska gå vidare läggas.

Tappat förtroendet

Mest kritisk utåt har Kommunals ordförande Tobias Baudin varit. Kommunal är LO:s största förbund med en halv miljon medlemmar.

– Förtroendet är förbrukat. De har förhandlat utan vår vetskap och har vägrat oss insyn, har han sagt till Kommunalarbetaren.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att Baudin nog är irriterad för att förhandlingarna ”även kommer omfatta saker som påverkar arbetsmarknaden för Kommunals medlemmar”.

Hur diskussionerna har låtit bakom stängda dörrar vill han inte säga.

– Jag skulle aldrig utåt säga vad vi har haft för interna diskussioner, det ligger inte i min roll. Men jag tror inte att det här kommer att bli en särskilt långvarig konflikt mellan LO och förbunden.

Tror på lösning

Men trots att det nu stormar rejält kring förhandlingarna är Karl-Petter Thorwaldsson positiv till vad som kan komma ur dem.

– Jag tror vi kommer hitta en arbetsrätt som är mer balanserad än i dag, säger han.

Bland annat hoppas LO att man ska komma till rätta med att 30 procent av medlemmarna, främst kvinnor, har ett alltför svagt anställningsskydd i dag. Man vill också få ett skydd mot hyvling av arbetstider, där arbetsgivare minskar timmar i stället för att säga upp personal.

Publisert:

LÄS VIDARE