Förslaget: Björklund blir kvar som L-ledare

Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
SAMHÄLLE

Han utmanades om makten av Birgitta Ohlsson – men blir kvar i toppen.

En enig valberedning i Liberalerna har nu föreslagit att Jan Björklund ska väljas om.

– Han är den person som är bäst lämpad att leda oss liberaler i nästa års valrörelse, säger Olle Schmidt, ordförande i valberedningen.

Jan Björklund valdes till partiledare för dåvarande Folkpartiet 2007, då han efterträdde Lars Leijonborg. Trots att hans parti, som numera heter Liberalerna, har tappat stöd i alla riksdagsval sedan han valdes då sitter han fortfarande kvar i toppen.

Och så ser det också ut att förbli. I våras stod det klart att Birgitta Ohlsson utmanade Björklund inför partiets landsmöte i november. Men i förra veckan meddelade Ohlsson att hon saknade stöd och därför ska lämna politiken helt.

”Bäst lämpad att leda oss”

I dag meddelade också en enig valberedning att man föreslår att Jan Björklund ska väljas om som partiledare, över valet nästa år och fram till 2019.

– Jan Björklund är den person som är bäst lämpad att leda oss liberaler i nästa års valrörelse. I ett oroligt politiskt läge behövs nu mer än kanske någonsin regeringserfarenhet och förmåga att finna politiska lösningar till vårt lands bästa. Jan har kompetens, mångårig politisk erfarenhet och en förmåga att hålla samman partiet, säger ordförande i valberedningen Olle Schmidt i ett pressmeddelande.

Valberedningen föreslårs också att Helene Odenljung ska väljas om som första vice ordförande. Som andre vice förslås nyval av Christer Nylander, som till vardags är partiets gruppledare i riksdagen. Han ersätter ex-ministern Erik Ullenhag på posten.

ARTIKELN HANDLAR OM